46903157391_cdbab01db5_z

Vuoden ensimmäinen ensi-ilta Turun Kaupunginteatterissa on Katoava maa

Katoava maa on kaunis ja kolhuinen kuvaus pitkästä avioliitosta. Esityksen avioparina nähdään Marja-Leena Kouki ja Juha Muje, joilla molemmilla on takanaan työvuosia Turun Kaupunginteatterissa. Toisensa pitkään tunteneet näyttelijät ovat näytelleet yhdessä vain kerran aikaisemmin KOM-teatterin Kullervossa vuonna 1981. Alkujaan Seitsemässä veljeksessä esiintyneen Mujeen kiinnitys Turussa päättyi 1980, Marja-Leena Kouki puolestaan tuli tutuksi turkulaisille 80-luvulla. Virallisesti eläkkeellä olevien näyttelijöiden paluu Turun Kaupunginteatterin näyttämölle on odotettu tapaus.

Alzheimer nostaa esiin avioliitossa vaietut asiat

Katoavan maan keskiössä on rakkaustarinan lisäksi muistisairaus ja sen vaikutus parisuhteeseen. Päähenkilöt Helena ja Aarne ovat eläneet elämänsä yhdessä, mutta avioliitossa on vaiettuja, selvittämättömiä asioita. Kun Alzheimer tunkeutuu parisuhteeseen, tulee Aarnelle kiire palata menneisiin tapahtumiin.

Näytelmä elää paitsi pariskunnan nykyhetkessä, myös heidän muistoissaan, joita katsojille tulkitsevat Miila Virtanen ja Joonas Snellman. Hiljattain valmistuneille näyttelijöille tämä on ensimmäinen vierailu Turun Kaupunginteatterissa. Näytelmä herättää pohtimaan, mitä me tallennamme elämän varrella muistojen laatikkoon ja millaisena jäämme muiden mieliin.

“Tässä näytelmässä on paljon sellaista mitä ei sanota, mutta mikä pitää pystyä välittämään katsojalle. Roolia pitää rakentaa sisältä ulospäin, tyystin toisin, kuin olen tottunut. On kyllä hienoa tässä iässä vielä järkyttää itseään tällä työllä”, Juha Muje kertoo harjoituskauden tunnelmistaan.

Teksti ja ohjaus ovat Rasilan käsialaa

Esityksen ohjaa Satu Rasila, joka kirjoitti Katoavan maa -näytelmän lähes kymmenen vuotta sitten. Se esitettiin ensimmäisen kerran Kajaanin Kaupunginteatterissa vuonna 2013, jonka jälkeen se kiertänyt Suomea. Nyt draama nähdään ensimmäistä kertaa Turussa ja Rasilan omana ohjauksena.

Rasilaa kiehtoi ajatus siitä, miten jatkamme elämäämme toisten muistossa. Muistisairaus sotkee kuvion sairastuneen osalta. “Kun muistisairas ei enää tunnista läheisiään, hän kadottaa heidät lopullisesti. Tätä ajatusta halusin näytelmää kirjoittaessani tutkia. Mistä katoamisen kipuun voisi löytää ymmärrystä tai lohtua? Helenan ja Aarnen mukaan ne löytyvät elämästä itsestään: rakkaudesta, naurusta, riidoista, sovinnoista, kaipauksesta; elämästä, jota olemme eläneet”, Rasila kertoo.

Muistisairaudet yleistyvät koko ajan Suomessa, jossa diagnosoituja muistisairaita on lähes 200 000. Näytelmän aihe koskettaa siis ainakin välillisesti lähes kaikkia suomalaisia. Muistisairauden parempi ymmärtäminen on keskeinen osa sairauden kohtaamista.

Katoava maa
Ensi-ilta 31.1.2019 Pienellä näyttämöllä
Turun Kaupunginteatterin omaa ohjelmistoa
Kesto n. 2 h 30 min. sis. väliajan

Työryhmä
Teksti ja ohjaus: Satu Rasila
Lavastus ja puvustus: Heidi Wikar
Valosuunnittelu: Petri Suominen
Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm
Rooleissa:Marja-Leena Kouki, Juha Muje, Joonas Snellman, Miila Virtanen