43538035125_beab77b62e_z

43538035125_beab77b62e_z

Turun Kaupunginteatteri Varissuo-musikaali näyttää lähiöstä puolen, johon emme ole lehtiotsikoissa tottuneet. Se ei kerro jengien yhteenotoista tai rikollisuudesta, vaan seuraa neljän erilaisen perheen elämää – suuria unelmia ja kipeitä valintoja paikassa, joka voisi löytyä mistä päin Suomea tahansa. “Lähiö on mielentila”, kuten yhdessä musikaalia varten sävelletyistä kappaleista todetaan. Musikaalin ovat kirjoittaneet suomiräpin pioneeri Paleface ja näytelmäkirjailija Satu Rasila.

Meitä tekijöitä kiinnosti millaisia ovat tavallisten ihmisten arki ja ihmissuhteet otsikoiden takana. Musikaalin toteutustapa on kuitenkin kaikkea muuta kuin arkinen: jatkamme Päänäyttämön näyttävien suurtuotantojen linjalla. Lavalla on 20 näyttelijää ja tanssijaa ja estetiikka ammentaa tämän päivän urbaanista ympäristöstä.” Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki kertoo ohjauksestaan.

Episodimusikaali tästä päivästä

Kouki on itsekin asunut legendaarisen lähiön maineessa olevalla Varissuolla. Hänen ohjauksiensa listalta löytyy menestysmusikaaleja, kuten Kakola (2012), Seili (2014) ja Stingin säveltämä Viimeinen laiva (2017). Varissuo päättää Kakolan ja Seilin aloittaman Turku-musikaalien sarjan. Se on episodimusikaali, jonka erillisissä tarinoissa on kosketuspintaa sekä nuorille, että näiden vanhemmille. Uutuusmusikaali hengittää kiihkeästi nykyhetkessä ja kysyy, kuka tekee elämäsi valinnat.

”Koreografiat vahvistavat roolihahmojen tunnetilaa. Varissuon liikekieli ammentaa paljolti katutanssista ja siinä on populaarikulttuuriviitteitä. Minulla on takana varsinainen räppikesä, sillä tein koreografiat myös Cheekille ja Risto Räppääjään. Varissuossa oli kiinnostavaa nähdä, miten hienosti räppiä voi käyttää repliikkeinä”, valottaa Suomen kysytyimpiin kuuluva koreografi Reija Wäre. Hän vieraili Turun Kaupunginteatterissa viimeksi ohjatessaan Tom of Finland -musikaalin (2017).

Yli 20 uutta musikaalisävellystä

Sävellyksistä vastaavat Jori SjöroosTuomo Prättälä ja Jussi Vahvaselkä. PMMP:n ja Vestan tuottajana tunnettu Sjöroos ja musikaaleja 1990-luvun alusta asti tehnyt Vahvaselkä yhdistivät voimansa ensi kertaa yleisön rakastamassa Tom of Finland -musikaalissa (2017). Nytsävellystiimi kasvoi soul-ulottuvuutta kappaleisiin tuovan Prättälän liittyessä tiimiin. Esityksessä kuullaan niin hiphopia, modernia r’n’b:ta kuin ehtaa iskelmääkin, sillä musiikin tyylilaji mukailee aina biisin tulkitsevaa roolihahmoa. Kymmenhenkisen orkesterin kapellimestarina toimii Markus Länne. Musikaalissa kuultavien rap-biisien syntyyn ovat vaikuttaneet säveltäjien ohella Paleface ja tuottajatiimi Recluse Crew.

Varissuo-musikaali tuo Turun Kaupunginteatterin lavalle ennennäkemättömän määrän nuoria tekijöitä. Sen myötä koetaan myös lähivuosina teattereihin eri puolilla maailmaa levinnyttä rap-huumaa. ”Räppi ja näyttämötaidehan ovat jo lähtökohtaisesti lähellä toisiaan. Räppäri on ”taimin” eli ajoituksen mestari ja osaa kuljettaa tarinaa. Räppäri osaa myös luoda jännitteitä ja ilmentää draamankaarta, kuin tilansa ottava näyttelijä. Räpin ja teatterin hitsauspisteessä on paljon hedelmällistä maaperää, jonka kaikkia mahdollisuuksia ollaan vasta löytämässä. Varissuossa tämä liitto on viety pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin Suomessa”, hehkuttaa Paleface, joka on ollut tiiviisti mukana kehittelemässä tarinakulkuja sekä harjoituttamassa näyttelijöitä riimien kanssa.

Teatterikokemus laajenee Varissuo-menulla

Musikaalitunnelmiin virittäytyminen onnistuu ravintola Kivessä, jossa tarjoillaan etnisiä vivahteita sisältävä Varissuo-teemaillallinen aina ennen perjantain ja lauantain esityksiä. Pöytävaraukset tableonline.fi 

Varissuo-musikaalin kantaesitys 7.9.2018
Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä
Liput 22–55- € (lippu.fi / 02 262 0030 / teatterin lippukassa Lippis)

Työryhmä

Teksti: Paleface, Satu Rasila
Sävellys: Tuomo Prättälä, Jori Sjöroos, Jussi Vahvaselkä
Biittien lisätuotanto: Jaakko Elsilä, Tommi Suoknuuti
Kapellimestari: Markus Länne
Ohjaus: Mikko Kouki
Koreografi: Reija Wäre
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Äänisuunnittelu: Eero Auvinen
Projisointien suunnittelu: Mika Hiltunen
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm

Rooleissa:

Nadia – Lisa Nikula
Nadian isä Asko – Aarni Kivinen
Nadian ystävä Zuri – Selma Kauppinen
Aku – Matti Leino
Akun ystävä Yusuf – Leo Ikhilor
Akun ystävä Jimmy – Saku Mäkelä

Grazyna, Mummo – Minna Hämäläinen
Reijo – Mika Kujala
Reijon tytär Noora – Saara-Elina Partanen
Nooran miesystävä Sami – Tuukka Raitala

Mikael -Severi Saarinen
Mikaelin ex-vaimo Ilona – Pauliina Saarinen
Mikaelin ja Ilonan poika Ben – Toivo Kouki /  Eemeli Heiniö
Late-setä – Mikael Haavisto

Rafa – Chike Ohanwe
Rafan äiti Sarita – Riitta Salminen
Saritan miesystävä Johannes – Petja Lähde
Tatuoija Sini – Haza Hajipoori

Ensamble – Veera Kaasalainen

Varissuo-bändi:

Ari Kataja, Juha Keskinen, Taneli Korpinen, Markus Länne, Teemu Mastovaara, Jaakko Mattelmäki, Oliver Müller, Katariina Sallinen, Ville Vihko