48365533_2108088195916221_1827462838751330304_o

Juha Hurmeen uutuuskomedian, Making of Lean, harjoitukset ovat käynnissä KOM-teatterin aulassa. Näyttämöllä pyörii Suomen tämän hetken tähtinäyttelijöitä – ja kaiken keskellä miehenkokoinen karhu.

Hurmeen viime aikojen teokset ovat ammentaneet historiallisista tositapahtumista ja henkilöistä eikä poikkeusta tee myöskään hänen uusin komediansa Making of Lea, joka saa kantaesityksensä KOM-teatterissa 15. helmikuuta 2019. Näytelmässä tapaamme ihastuttavaa, hurjaa ja epätoivoista porukkaa, jota yhdistää Aleksis Kiven Lea-näytelmän saattaminen ensi-iltaan.

Aleksis Kiven Lea on ensimmäinen suomenkielinen näytelmä. Se sai kantaesityksensä Helsingissä 150 vuotta sitten. Lea syntyy Suomeen aikana, jolloin suomen kielen asema ja suomalaisuusaate ovat vahvassa nousussa. Lean kantaesitys Helsingin Nya Teaternissa toukokuussa 1869 onkin merkittävä hetki suomenkielisen draaman ja kulttuurin historiassa.

”Suomen kieli kirjakielenä oli ollut halvaantuneessa tilassa 300 vuotta. Aleksis Kivi loi kirjoitetusta suomen kielestä kulttuurikielen ja se on teko, joka on aina innostanut minua”, Juha Hurme kertoo suhteestaan kirjailijakollegaansa.

Lean myötä syntyy suomenkielinen teatteri, mutta näytelmä on myös merkittävä lakipiste Aleksis Kiven henkilökohtaisessa elämässä. ”Se on Kiven viimeinen hyvä hetki, minkä jälkeen kaikki hajoaa”, Hurme tiivistää.

Moraaliton teatteri nälkävuosien varjossa

Teatteritaide sinällään ei ollut uusi asia Aleksis Kiven Suomessa. ”Teatteria oli esitetty ruotsiksi, saksaksi, venäjäksi, jopa ranskaksi. Tämän vuoksi teatteri oli säätyläisten hupia, he taisivat kieliä. Se, että näyttämöllä yhtäkkiä puhuttiin suomea, oli aivan valtava asia”, Juha Hurme kertoo.

Lea-näytelmän tuottaminen oli suuren ponnistelun tulos. Näytelmää edeltäneet nälkävuodet olivat niittäneet ihmishenkiä. Vuosien 1866-68 aikana kuoli arviolta 150 000 suomalaista. Tässä yhteiskunnallisesti vaikeassa tilanteessa teatterin tekemistä ei aina katsottu hyvällä silmällä.

”Muun muassa kunnallisneuvos Agathon Meurman oli sitä mieltä, että teatterin tekeminen tällaisessa tilanteessa oli moraalitonta. Moni muu yhteiskunnallinen vaikuttaja oli samaa mieltä, minkä seurauksena kulttuurilaitosten rahoitus petti. Tämä näkyy näytelmässämme siten, että Lea-näytelmän tekemiseen osallistuvat henkilöt ovat rutiköyhiä. Pääosaa esittävän Charlotte Raan mies on velkaantunut ja jopa Bergbomin kulttuuriperhe on ajautunut lähes vararikon partaalle. Lea-näytelmän tekemisen ensisijainen motiivi onkin taloudellinen. Taiteilijat haluavat tienata näytelmällä rahaa”, Hurme valottaa.

Onnen hetkiä ennen hulluutta

Eikä suomenkielisen teatteritaiteen luomisen tuska rajoitu pelkästään taloudellisiin tai yhteiskunnallisiin esteisiin. Myös suomenkielisen pääosan esittäjän löytäminen oli vaikeaa. Lopulta tehtävään palkattiin Tukholmasta rouva Charlotte Raa, joka ei osannut sanaakaan suomea. Hän opetteli vuorosanansa ulkoa kuin papukaija, mikä lisäsi entisestään näytelmän osakseen saamaa huomiota.

Juha Hurmeen uutuusnäytelmässä myyttinen Aleksis Kivi – riutuvan ja väärinymmärretyn taiteilijaneron ruumiillistuma – nähdään uudessa valossa. Making of Lean Kivi on sosiaalinen henkilö, moottoriturpa ja suuri humoristi.

”Vaikka Aleksis Kivi ei koskaan pystynyt elättämään itseään kirjoittamalla, hänellä oli suuria haaveita, jotka kiteytyvät Lea-näytelmän tuotannossa. Käytännössä Kivi haaveili koko elämänsä kirjailijan urasta, sitten hän tuli hulluksi ja kuoli. Yksikään näytelmän henkilö ei kuitenkaan tiedä, miten dramaattisissa merkeissä Aleksis Kiven elämä päättyy muutamaa vuotta myöhemmin. Ensi-illan jälkeen työryhmä on onnensa kukkuloilla. Aleksis Kivi uskoo, että hänen elämänsä saa uuden, onnellisemman suunnan, että Seitsemän veljestä julkaistaan, näytelmät löytävät yleisönsä, rahahanat aukeavat ja kaikki kääntyy parhain päin”, Hurme kuvailee.

Aleksis Kivi ei itse koskaan päässyt nauttimaan taloudellisesti taiteensa hedelmistä, mutta KOM-teatterin katsojat pääsevät kurkkaamaan siihen historialliseen hetkeen, jossa suomenkielinen teatteri syntyy ja siihen maailmaan, jossa Aleksis Kivi eli ja unelmoi.

Making of Lea
Suomalaisuuden puolella – ei ketään vastaan.

Making of Lean alaotsikko nousee näytelmän käsikirjoituksesta, kohtauksesta jossa Aleksis Kivi esittelee Lea-näytelmän työryhmälle Seitsemän veljestä -teostaan ja ajatuksiaan romaanin sanomasta. Ajatus suomalaisuudesta hyvänä ja kauniina asiana, joka ei asetu ketään vastaan, on vahvasti läsnä myös Juha Hurmeen Making of Lea -näytelmässä.

Making of Lean kantaesitys KOM-teatterissa pe 15.2.2019 klo 19. Esityksiä 16.5.2019 asti.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme

Rooleissa: Paavo Kinnunen, Jarkko Lahti, Vilma Melasniemi, Sara Melleri, Juho Milonoff ja Eeva Soivio.