Rakastetun runoilija Ilpo Tiihosen (1950–2021), palkitun säveltäjä Markus Fageruddin ja ylistetyn ohjaaja Lauri Maijalan ReeaRuu on sydämellinen ja aivan pöhkö koko perheen musikaali elämän suurista kysymyksistä.

Kun ReeaRuu nähtiin Helsingin kaupunginteatterin kantaesityksessä 30 vuotta sitten vuonna 1992, katsomossa istui 6-vuotias Lauri Maijala: ”Esitys teki minuun valtavan vaikutuksen. ReeaRuussa käsitellään isoja ja vaikeitakin asioita vastuullisesti ja lempeydellä. Se tuntui aidolta, ei lapselle suunnatulta tai lapsikatsojaa aliarvioivalta. Se että päähenkilö oli ikäiseni poika, teki elämyksestä vieläkin vaikuttavamman. ReeaRuu on iso syy siihen, että minusta tuli teatterintekijä”, Maijala kertoo.

Kaikenikäisille suunnatun perhemusikaalin rooleissa nähdään koko KOM-teatterin näyttelijäensemble. Nimirooleissa laulutaitonsa laittavat likoon ensemblen uusimmat jäsenet Miiko Toiviainen ja Ella Mettänen. Useissa musikaalirooleissa kannuksensa hankkinut Miiko Toiviainen on elämän suuria kysymyksiä ihmettelevä Ruu-poika ja Runarin ja Kyllikin nimiroolissa ylistystä kerännyt Ella Mettänen on hänen sisarensa Reea. Muissa rooleissa äiteinä, isinä, munstereina ja tiedemiehinä nähdään aina upeat Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja Juho Milonoff. Esityksen säestää huippumuusikoista koostuva live-orkesteri. Tarinaa vastustamattomalla tavalla kuljettavasta musiikista vastaa palkittu säveltäjä Markus Fagerudd, jolle ReeaRuu on riemullinen paluu KOM-teatteriin.

ReeaRuussa kuusivuotias Ruu-poika (Miiko Toiviainen) menettää perheensä auto-onnettomuudessa ja päätyy professori Huitaleen (Juho Milonoff) hoiviin. Vanhempiaan (Vilma Melasniemi ja Niko Saarela), ja etenkin rakasta Reea-siskoaan (Ella Mettänen), ikävöivä Ruu saa kuulla, että ihmisisistä tulee kuoltuaan enkeleitä. Yhdessä hyvin erikoislaatuisen professorin kanssa Ruu alkaakin valmistaa tieteellisin menetelmin enkeleitä – ennalta arvaamattomin seurauksin. Mutta mistä enkelit on tehty, ja mistä edes tietää onko niitä olemassa?

Tiihosen virtuoosimaiseen ja ajattomaan tekstiin pohjaava, arkista taianomaiseen upean musiikin ja näyttävien visuaalisten elementtien keinoin yhdistelevän musikaalin aihe on ajankohtainen. ”Erilaiset surut ja pelot ovat poikkeuksellisen vahvasti läsnä ajassamme, eivätkä lapsetkaan voi välttyä niiltä. ReeaRuu käsittelee asiaa vastuullisesti ja lempeydellä. Esitys antaa lapsille ja aikuisille keinoja käsitellä suurimpiakin pelkoja, kuten perheen menettämistä. Ytimessä on ajatus, että kenenkään ei tarvitse selvitä yksin, vaan vahvemmat huolehtivat aina heikommista”, Maijala toteaa ja jatkaa: ”Kaikkien pitää myös saada itkeä ja näyttää tunteensa, sillä tukahdutetuista tunteista tulee lopulta koko yhteiskunnan ongelma. Siksi tämän katharttisen sukupolvikokemuksen aika on juuri nyt.”

Näyttämöllä Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen

Näytelmä Ilpo Tiihonen

Säveltäjä Markus Fagerudd

Ohjaus Lauri Maijala

Lavastus Janne Vasama

Pukusuunnittelu Joona Huotari

Valosuunnittelu Tomi Suovankoski

Videosuunnitelu Pyry Hyttinen

Äänisuunnittelu Jani Rapo

Maskeeraussuunnittelu Leila Mäkynen

Yleisötyö Jenni Bergius, Rosa-Maria Perä ja Maaretta Riionheimo

Näytelmän oikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

ReeaRuu KOM-teatterissa 16.9.–17.12.2022. 

Lisätiedot: https://kom-teatteri.fi/ohjelmisto/reearuu/

Liput: 22–42€ KOM-lipputoimistosta, Lippupisteestä 24,50–45,50€ + tilausmaksut (alk. 1,50€ / tilaus www.lippu.fi)