Home » Teatteri Jurkka » Jurkan syyskausi herättää klassikot henkiin

Jurkan syyskausi herättää klassikot henkiin

Nora-1920x1080

Nora. Kuva: Marko Mäkinen

Teatteri Jurkan tuleva kausi on ensimmäinen, joka asettuu kokonaan klassikko-teeman laajan sateenvarjon alle. Jo aiemminkin klassikoilla on ollut tärkeä rooli Jurkan ohjelmistossa, mutta syyskaudesta 2018 alkaen koko ohjelmisto koostuu eri tavoin käsitellyistä klassikoista. Tyyli on vapaa ja klassikkoja ei kumarrella, sen sijaan ne saavat arvoisensa, uudenlaiset tulkinnat.

Kauden aloittaa Nora, jonka ensi-ilta on 8.9.2018. Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuvaNora on esitys kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu. Esitys palaa ihmisyyden ytimeen eli vapauden kaipuuseen ja meissä samanaikaisesti piilevään haluun suojella ja hajottaa ihan kaikki. Miten sellaisen ristiriidan kanssa voi elää? Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi olla aivan yksin, jotta pääsisi perille itsestään ja kaikesta muustakin?

Ibsenin 140 vuotta vanha klassikkonäytelmä on ajankohtainen edelleen. Tämä esitys on yritys selvittää, mistä Nukkekodissa oikein on kysymys ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Onko näytelmässä jotain, jolle nauraa?

Ibsenin ja työryhmän teksteihin perustuvan Noran ohjaa Alma Lehmuskallio, näyttämöllä nähdään Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen. Dramaturgina toimii Marie Kajava ja ääni- ja valosuunnittelusta vastaa Viljami Lehtonen.

Toinen kauden ensi-ilta 17.11.2018 on Harold Pinterin Rakastaja, valtaa ja parisuhderakkautta käsittelevä kamarinäytelmä, jossa mikään ei ole sitä, miltä aluksi vaikuttaa. Rakastaja käsittelee ihmissuhteisiin liittyvän vallan lisäksi kipeän tunnistettavia vapauden, halun ja muutoksen teemoja, jotka jokainen sukupolvi ja pariskunta joutuu ratkaisemaan omakohtaisesti uudestaan.

Kuinka säilyttää intohimo ja vapaus muuttua pitkässä parisuhteessa? Kuinka sovittaa erilaiset halut, tarpeet ja fantasiat? Miten päästä niin kauas toisesta, että voi oikeasti nähdä hänet?

Essi Rossin ohjaamassa esityksessä fantasiamaailma sekoittuu pölyiseen makuuhuoneeseen. Sarahin ja Richardin rooleissa nähdään Milla Kangas ja Lauri Tilkanen, skenografia on Aino Kosken ja äänisuunnittelu Pauli Riikosen käsialaa.

Lisäksi syyskauden ohjelmistossa nähdään Juha Hurmeen Kaaskerin LundströmVolter Kilvenvuonna 1934 ilmestyneestä novellikokoelmasta Pitäjän pienimpiä lohkaistu katkeran humoristinen Kaaskerin Lundström on väkevä ihmiskohtalokuvaus purjelaivojen kukoistuskaudelta. Hurme on kiertänyt esityksen erilaisilla versioilla vuodesta 1999 ja nyt se on hioutunut parhaimmilleen.

Kaija Pakarinen tuo Jurkkaan Fjodor Dostojevskin romaaniin perustuvan monologin Idiootti. Esitys nostaa romaanista teemoja, jotka ovat Pakariselle tärkeitä: rakkauden olemus, vilpittömyys, viattomuus. Riku Saastamoisen ohjaamaa esitystä säestää alttoviulullaan Teemu Kupiainen.

Syyskauden päätteeksi päästään toki jälleen viettämään myös Iltaa Emmin kanssa, kun Erkki Saarela ilmestyy Emmi Jurkan hurmaavassa hahmossa näyttämölle jo kuudetta vuotta peräkkäin. 

Kevätkaudella ohjelmistossa nähdään vielä Ylpeys (ensi-ilta 14.4., näytöksiä 9.5. saakka), Putkinotko(näytöksiä 24.5. saakka) sekä Mysteerio Buffo (näytöksiä 12.4. saakka).