Home » Teatteri Jurkka » Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä, ensi-ilta Jurkassa 12.1.2019

Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä, ensi-ilta Jurkassa 12.1.2019

2019kevat1920x1080_niskavuoren_heta-9900000000079e3c

Kuvassa: Ella Mettänen, Eero Ojala. Kuva: Marko Mäkinen

Teatteri Jurkan vuosi 2019 alkaa kotimaisella klassikolla, Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetalla.Henri Tuulasjärven ohjaamassa esityksessä näyttelijät Ella Mettänen ja Eero Ojala esittävät kaikki roolit. Jurkan uusi tulkinta on huoneteatteria parhaimmillaan. Esitys on näyttelijäntaiteen riemuvoitto ja puhenäytelmän ylistys. Aiemmin samalta työryhmältä on Jurkassakin nähty Anton Tšehovin Lokki, joka kiertää edelleen Suomea.

Wuolijoen klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä. Parrasvaloissa on naisen tarina. Niskavuori-näytelmäsarjaa pidetään suomalaisen identiteetin rakentajana. Näytelmä onkin pitkittäisleikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta 1800-luvulta sotien väliseen aikaan saakka. Mitä opimme menneisyydestä, tästä hetkestä tai tulevaisuudesta, kun sukupolvet istuvat saman pöydän ääreen?

– Sovitus on tehty Wuolijoen alkuperäisnäytelmästä ja sitä kunnioittaen. Prosessi on ollut suuritöinen, mutta palkitseva, näyttelijä Ella Mettänen sanoo. Työryhmä uskoo, että esitys on raikas tuulahdus Wuolijoen mielenmaisemaan ja Niskavuori-näytelmäsarjan esittämisen traditioon. – Tämä Niskavuoren Heta on ennenkokematon. Herkkä ja hervoton, kipeä ja käsittämätön. Tarjoamme täydellä skaalalla ilon ja surun kyyneleitä, näyttelijä Eero Ojala lupaa.

– Teatteri muistuttaa elämän rajallisuudesta ja katoavaisuudesta. Hetkellisyys on myös portti Wuolijoen vuosikymmeniin. Niskavuoren Heta alkaa häistä ja päättyy hautajaisten jälkeen. Kahdeksassa kuvaelmassa käydään läpi elämän filminauha, ohjaaja Henri Tuulasjärvi sanoo. Työryhmä toivoo, että Hetaa voidaan tarkastella muuutenkin kuin kauhistellen hankalaa persoonaa.

– Esityksen ydin on, että yhteiskunnassa, jossa toisilla on paremmat mahdollisuudet elämässä kuin toisilla, ja jossa on olemassa jokin harhainen käsitys onnistuneesta ja menestyneestä ihmisestä, voi syntyä Hetan kaltaisia kipuaan ja pelkoaan väkivaltaisesti purkavia yksilöitä, jotka tavoittelevat kuviteltuja oikeuksiaan toisten kustannuksella, tiivistää Mettänen.

Esitys on pakattavissa kahden näyttelijän kainaloon Teatteri Jurkan esityskauden jälkeen. Niskavuoren Heta on tarkoitettu kiertäväksi. Esitys vierailee eri kulttuuritaloissa ja teattereissa syksystä 2019 eteenpäin. Lisäksi siitä harjoitetaan versio, joka kiertää hoiva- ja hoitolaitoksissa.

Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki
Sovitus: Ella Mettänen, Eero Ojala ja Henri Tuulasjärvi
Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
Esityksen visualisointi: Jenni Nylander ja Henri Tuulasjärvi
Esitysoikeudet: Agency North

Näyttämöllä: Ella Mettänen ja Eero Ojala

Ensi-ilta la 12.1.2019 klo 19
Ennakkonäytös pe 11.1.2019 klo 19

Muut näytökset:
Tammikuu 15/16/17/29/30/31
Helmikuu 5/6/27/28
Maaliskuu 12/13/30
Huhtikuu 2/3/4/12/13*
Kaikki klo 19, paitsi *merkityt päivänäytöksiä

Keväällä 2019 Jurkan ohjelmistossa nähdään lisäksi Dario Fon ja Franca Ramen avioliittokomedia Avoin liitto (ohjaus Liisa Mustonen, ensi-ilta 26.1.), Iida Hämeen-Anttilankirjoittama esitys Helene Schjerfbeckistä Minä maalaan teidät kaikki (ohjaus Kati Outinen, ensi-ilta 23.2.) ja Marcel Proustin romaaniin perustuva Kadonnutta aikaa etsimässä, osa 3 (konsepti Hanna-Kaisa Tiainen ja Aleksi Holkko, ensi-ilta 23.3.) sekä ohjelmistoon palaavat NoraRakastaja ja Mysteerio Buffo.