ksv_pressi_3500x2214_kuva_emma_gronqvist

Valokuva: Emma Grönqvist

Koko Suomi vihaa on dokumentaarinen esitys vihan alla lymyilevästä tunteiden kirjosta, joka saa suomalaiset voimaan huonosti

Koko Suomi vihaa -esitys sai alkunsa syksyllä 2016 vihapuheen velloessa niin internetin syövereissä kuin muuallakin julkisuudessa. Sekä näyttelijä Oona Airola että toimittaja Laura Airola olivat saaneet henkilökohtaisia vihaviestejä mitättömän tuntuisista aiheista.

Tekijät perustivat Koneen säätiön tuella Vihapuhevastaanoton, aineistonkeruu-projektin, joka tähtäsi journalismia ja teatteria yhdistävään esityksen valmistamiseen. Aineistoa kerättiin kevään ja kesän 2017 aikana vihapuhelimella, vihapostilla ja torille perustetulla vihavastaanotolla.

Internetin vihapuhetulva osoittautui pienen piirin harrastukseksi.

Netin vihapuhe aiheuttaa perspektiiviharhan, joka saa kuvittelemaan, että suomalaisista suuri osa olisi raivon vallassa. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain noin 1 % internetin käyttäjistä on aktiivisia sisällöntuottajia. Myös arvotutkimusten mukaan suomalaisista vain noin 1-2 % on esimerkiksi rasisteja. Vihan aiheet löytyvät useimmiten läheltä, omasta elämästä”, tekijät kertovat.

Aineiston perusteella syntyi esitys vihasta, joka ei niin paljon nettipalstoilla näy. Suomi on pullollaan eri asioiden vuoksi masentuneita ja ahdistuneita ihmisiä, erään haastateltavan sanoin “omat asiathan ne kaikkia vituttaa”.

Koko Suomi vihaa -esityksessä vihanaiheita käsitellään humoristisin keinoin, ne kääntyvät lauluiksi ja puheenvuoroiksi muun muassa yksinäisyydestä ja avuttomuudesta teknologian äärellä.

Esitystä varten haastateltu Lars-Erik Granskog totesi, että ensimmäinen askel kohti vihattomuutta on se, että pystyy näkemään muut ihmiset samanlaisina kuin on itse, ja antaa heille oikeus olla olemassa tässä maailmassa. ”Että voimme tästä ikuisuuteenkin keskittyä rakentamaan toisista vieraita. Tai sitten voimme keskittyä tunnistamaan samuuden, yhdistävät piirteet. Tämä on esityksen ylevä johtoajatus”, tekijät kuvailevat.

Koko Suomi vihaa on tekijöidensä ensimmäinen yhteinen projekti. Työryhmään kuuluvat näyttelijä Oona Airola, teatteritaiteen opiskelija Anna Airola (TEAK), toimittaja Laura Airola sekä äänisuunnittelija ja muusikko Ilkka Tolonen. Airolat ovat aiemmin esiintyneet KOM-teatterin Ravintolanäyttämöllä useissa eri kokoonpanoissa (Ykspihlajan kino-orkesteri, Lada Nuevo, Oona Airola & Kaj Chydenius). Keväällä 2018 Oona Airola tullaan näkemään myös KOM-teatterin päänäyttämöllä Lauri Maijalan ohjaamassa Veriruusut-esityksessä.

Koko Suomi vihaa – ihana musiikkivihoittelu ensi-ilta KOM-teatterin Aulanäyttämöllä 18.10.2017. Esitykset 9.11.2017 saakka.

Esityksen verkkosivu: www.kom-teatteri.fi/kokosuomivihaa
Liput: www.lippu.fi