Home » Teatteri Jurkka » Teatteri Jurkan keväässä Tommi Erosen kantaesitys IHMINEN!

Teatteri Jurkan keväässä Tommi Erosen kantaesitys IHMINEN!

ihminen_markomkinen_750x500

Juuri käynnistynyt Jurkan kevät 2017 on mielenkiintoisten vierailujen ja ensi-iltojen juhlaa. Uuden kauden avasi ke 11. tammikuuta upea Heidi Herala koskettavalla monologillaan Peilinpitelijä.

Kevään ensimmäinen ensi-ilta on Venla- ja Jussi-palkitun näyttelijä Tommi Erosen monologi IHMINEN!. Uusi kotimainen kantaesitys kertoo yksinäisyydestä, maiseman jämähtämisestä ja onnellisuuden utopiasta – kiivaasta idealistisesta halusta ymmärtää, kasvaa ja kokea.

Monologin keskiössä seisoo setämiesten ikoni, Tommi. Vasta äärettömän ahdingon nurkkaan ajamana Tommi hakee merkitystä koko elämälleen ja on pakotettu lähtemään alkovistaan matkalle kohti ehjää ja resonoivaa olemassaoloa.

Pohjattomasta harmonian ja koskemattomuuden tarpeesta kertova komedia IHMINEN! saa kantaesityksensä pe 10. helmikuuta.

Kevään toisena uutuusteoksena nähdään Tuomo Railon vangitseva Anders B., joka pureutuu ihmismieleen ja Utøyan tragediaan. Railo tarjoilee aiheen kuin hienovaraiseen esseen, ja analysoi ihmisyyttä tarkoin. Anders B. on vangitseva monologi, joka ravistelee ja herättää ajattelemaan.

Kiitellystä Omnipotens-tanssiesityksestä dramatisoitu teatterisovitus herättää lohtua ja rohkaisee toimintaan rauhan puolesta. Anders B. nähdään teatteriensi-illassa to 23. helmikuuta.

Kevään vierailuesityksinä nähdään kauden komeasti avannut Heidi Heralan Peilinpitelijä, Erkki Saarelan ja Marja-Leena Koukin tähdittämä Romeo vs. Julia, Tampereen Teatteri Telakalla ensi-iltansa saanut Juha Hurmeen Hullu sekä Jurkan lavalle palaava Tuomo Rämön klassikko-ohjaus Rikos ja Rangaistus.

Näyttelijä Heidi Herala taluttaa monologissaan näyttämölle kumaran ja hauraan vanhan naisen. Peilinpitelijässä oman kuvan hakeminen ja Marja-Liisa Vartion runot lomittuvat kiehtovaksi vyyhdiksi, joka purkautuu vuoroin voimakkaan kipeästi, vuoroin vapauttavan koomisesti.

Laura Jäntin ohjauksessa Romeo vs. Julia nuoripari ei kuollutkaan hautakammioon, vaan pakeni, perusti perheen ja erosi. Nyt yli kuusikymppiset Romeo Montague (Saarela) ja Giulietta Capulet (Kouki) sattuvat samaan aikaan Mantovan rautatieasemalle. Lauri Siparin ja Liisa Urpelaisen kirjoittama Romeo vs. Julia on yhdistelmä Shakespearen ajatonta näytelmää ja uutta kotimaista draamaa.

Maaliskuusta lähtien Jurkassa pyörii Juha Hurmeen Hullu – tarina siitä, kuinka järki lähtee palatakseen myöhemmin takaisin. Hurmeen romaanista tehty teatteriesitys sukeltaa ihmismielen sopukoihin ja hullujenhuoneen kaunistelemattomaan ympäristöön. Tampereen Teatteri Telakalla kantaesitetty ja suuren suosion saavuttanut Hullu saa Jurkassa Helsingin ensi-iltansa  ti 14. maaliskuuta.

Huhtikuussa Jurkan estradille palaa takaisin syksyllä 2015 esitetty Rikos ja rangaistusTuomo Rämön ohjaamasta ja Markus Järvenpään esittämästä Dostojevskin klassikosta on riisuttu kaikki ylimääräinen. Jäljellä on vain intiimi näyttämö, yksi näyttelijä ja kysymys siitä, miten tätä elämää pitäisi elää.

Lisäksi syksyn 2016 suosikit Bonnie & Clyde, Lokki sekä Niin kauas kuin omat siivet kantaa jatkavat vielä alkuvuodessa.