Home » Teatteri Jurkka » Teatteri Jurkka: Ihmismieleen ja Utøyan tragediaan pureutuva Anders B. ensi-illassa 23.2. Jurkan estradilla

Teatteri Jurkka: Ihmismieleen ja Utøyan tragediaan pureutuva Anders B. ensi-illassa 23.2. Jurkan estradilla

AndersB_akselivalmunen_750x500_1024

Kuva: Akseli Valmunen

Tuomo Railon Anders B. pureutuu ihmismieleen ja Utøyan tragediaan. Vangitsevan monologin ensi-ilta to 23.2.2017 Jurkassa.

Anders B. johdattaa katsojansa käsittelemään valloilleen päästetyn superegon voimaa. Hypnoottisen mukaansatempaava monologi ravistelee ja herättää ajattelemaan rohkaisten toimintaan rauhan puolesta.

Vuonna 2011 Norjan Utøyalta kantautui kammottavia uutisia. Järkyttävien tekojen poliittiseksi kannanotoksi verhoiltu motiivi nostatti ajatuksia totalitaaristen liikkeiden noususta Euroopassa – jopa Pohjoismaissa. Muun muassa maahanmuuttoon ja kulttuurien sekoittumiseen liittyvät iskut ovat kiperän ajankohtaisia edelleen.

Tanssitaiteilija Tuomo Railo tarttui aiheeseen, koska musertavan tapahtuman käsitteleminen tuntui tarpeelliselta. Muutaman vuoden päästä tapahtumista syntyi Anders B. – monologi, joka punnitsee vastauksia kysymyksiin kuten: kuinka olla, kun jotakin tällaista tapahtuu? Mitä ajatella? Pitääkö kaikkivoivan harhaa yrittää ymmärtää?

“Pyrkimys ei ole ratsastaa tragedialla vaan yrittää hahmottaa, mikä tässä ajassa ja yhteiskunnassa synnyttää poliittista terroria”, Railo selventää ja lupaa, että näyttämöllä ei nähdä väkivaltaa.

Monologi on teatterisovitus keväällä 2016 ensiesitetystä ja välitöntä kiitosta saaneesta tanssiteoksesta Omnipotens. Esityksen taustamateriaalina on käytetty Åsne Seierstadin kirjaa Yksi meistä, joka kertoo vuonna 2011 Norjassa tapahtuneesta Utøyan tragediasta ja iskun tekijästä.

Myös Jurkka haluaa kannustaa vaikeidenkin aiheiden käsittelemiseen ja niistä keskustelemiseen. Siitä syystä teatteri on järjestänyt aiheen ympärille kolmen illan keskustelusarjan. Keskustelemassa ovat viihteen moniottelija ja lyhytterapeutti Wilma Schlizewski (1.maaliskuuta), stand up-koomikko ja entinen vanki Miika Pettersson (9. maaliskuuta) sekä ylikomisario Jari Taponen (10.maaliskuuta).

Schlizewski-illan teema on “narsistinen luonnehäiriö, tunnekylmyys, sosiopaatti vs. psykopaatti”. Pettersonin kanssa keskustellaan siitä, mikä on vankilan funktio tänä päivänä – onko laitos rikolliselle tehokkain rangaistus? Taponen taas tuo esiin poliisin näkemystä siitä, ovatko joukkosurmat todella lisääntymässä – onko meillä syytä huoleen. Keskustelut alkavat pian illan esityksen jälkeen ja ovat esitykseen lippunsa lunastaneille maksuttomia.

Kevään aikana Jurkassa pyörii myös Ilari Johanssonin ohjaama ja Tommi Erosen itselleen kirjoittama komedia IHMINEN!Juha Hurmeen romaaniin perustuva Hullu sekä Jurkkaan palaava Tuomo Rämön ohjaama ja Markus Järvenpään tulkitsema Dostojevskin klassikko, Rikos ja rangaistus. Ohjelmistossa jatkaa myös Kati Outisen Niin kauas kuin omat siivet kantaa.