bbed124540f134e6_800x800ar

bbed124540f134e6_800x800ar

Valokuvaaja: Kasper Dalkarl

Lauantaina 5. syyskuuta Märta Tikkasen klassikkoteos Män kan inte våldtas (Miestä ei voi raiskata, 1975) saa suomalaisen kantaesityksensä Lilla Teaternissa. Ruotsalainen Sara Giese ohjaa teoksen, joka yhä on yhtä ajankohtainen kuin julkaistaessaan 50 vuotta sitten.

Män kan inte våldtas on ensimmäinen esitys Lilla Teaternin taiteellisen johtajan Jakob Höglundin ohjelmistosuunnittelussa. Höglund aloitti kautensa marraskuussa 2019 ja tiesi jo silloin haluavansa luoda nosteen Tikkasen ikoniselle teokselle. ”Kirja ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota Suomessa ja on korkea aika, että tämä tärkeä klassikko nähdään suomalaisella näyttämöllä”, sanoo Höglund.

Tarina kertoo Tova Randersista, eronneesta kahden lapsen äidistä ja kirjastonhoitajasta, joka raiskataan 40-vuotispäivänään. Tova ei tee tapahtuneesta rikosilmoitusta, vaan päättää kostaa.

Kesällä 1970 Märta Tikkanen törmäsi tanskalaisessa Politiken-lehdessä artikkeliin, jossa mies oli rynnännyt Randersin poliisiasemalle ja kertonut joutuneensa naisen raiskaamaksi. Hänelle naurettiin samalla tavalla kuin Tovalle kirjassa ja esityksessä. ”Mielestäni tarina oli loistava”, sanoo Märta Tikkanen.

Ohjaaja Sara Gieselle on kunnia ja haaste ohjata näytelmä kirjan kotikonnuilla. ”Haluamme päästä niin lähelle romaania kuin mahdollista. Giese lupaa loppuhuipennuksen, joka ei sovellu herkimmille. ”Kyseessä on sota ja oikeudenmukainen kosto”.

Pääroolia Tova Randersina näyttelee Minttu Mustakallio, palkittu tv-ja elokuvatähti ja pitkän linjan näyttelijä. ”Tuntuu suurelta saada näytellä Märta Tikkasta alkuperäiskielellä”, sanoo Mustakallio.

Män kan inte våldtas kantaesitettiin viime vuonna Tukholman kaupunginteatterissa Lo Kaupin ohjauksessa. Hän ja ohjaaja Sara Giese vastaavat Lilla Teaternissa nähtävän version dramatisoinnista. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa ruotsalainen Sven Haraldsson, musiikista Robert Kock, naamioinnista Milja Mensonen, valosuunnittelusta Ville Aaltonen, äänisuunnittelusta Niklas Lundström ja koreografiasta Ulriikka Heikinheimo.

Seksuaalinen häirintä on vieläkin ajankohtaista. Kuka hyväksikäyttää ja ketä, ja kenen tarinaa uskotaan? Osana 80-vuotisjuhlavuottaan Lilla Teatern järjestää yleisötilaisuuksia ja taiteilijatapaamisia esityksen teemaan liittyen.

Män kan inte våldtas, ensi-ilta 5.9.2020 Lilla Teaternissa, Yrjönkatu 30.  Esityskieli ruotsi, suomenkielinen tekstitys.

www.lillateatern.fi