9f369ae0652cb586_featured

Tove Janssonin rakastettuun romaaniin perustuva Sommarboken (Kesäkirja) saa Suomen kantaesityksensä Lilla Teaternissa 31. tammikuuta.

Sommarboken on kokoelma kertomuksia nuoren Sophia-tytön ja vanhan isoäidin ystävyydestä ja yhteisestä kesänvietosta Suomenlahden saarella. Kun toisen elämä alkaa jo hiipua, toisella se on kokonaan vielä edessä. Jessica Grabowsky esittää Sophiaa, joka äitinsä kuoleman jälkeen viettää kesänsä saarella Sue Lemströminesittämän ärhäkän isoäidin kanssa. Dramatisoinnista vastaa Pipsa Lonka.

” Olen jo kauan halunnut tehdä esityksen Sommarbokenista. Se on yksi elämäni tärkeimmistä kirjoista. Tuntuu hyvältä tehdä se juuri Lilla Teaternille ”, kertoo ohjaaja Jakob Höglund.

Jakob Höglund on menestynyt nuori ohjaaja joka on tullut tunnetuksi suurista musikaaleista kuten Myrskyluodon Maijasta Åbo Svenska Teaternille ja Billy Elliotista Vaasan kaupunginteatterille.

Kummassakin tuotannossa hän on tehnyt yhteistyötä lavastaja Sven Haraldssonin kanssa, joka tekee lavastuksen ja puvustuksen myös Sommarbokeniin. Kaksikon näkemys teatterista on mielikuvituksellinen, leikkisä ja visuaalinen.

Tove Jansson kuvaa saarta ja sen ympäristöä kuvailemalla äänimaailmaa. Näytelmässä teemme samoin – annamme äänelle keskeisen roolin saaren, meren ja luonnon hahmottamisessa. Näyttelijät luovat äänimaailman livenä yleisön edessä yhdessä äänisuunnittelija Hanna Mikanderin kanssa.”

Tove Jansson oli läheinen ystävä Lilla Teaternin johtajan Vivica Bandlerin kanssa, ja siksi oli luonnollista, että Lilla Teaternista tuli eräänlainen kotiteatteri Tovelle.  Hänen kirjoittama ja Lillanilla 1958 esitetty ”Troll i kulisserna” (Muumipeikko lavasteissa) oli suurmenestys.

Sommarboken julkaistiin 1972 ja sitä pidetään Janssonin toisena aikuisille suunnattuna kirjana, mutta se puhuttelee lukijoita yli sukupolvirajojen. Kirja on käännetty yli 20 kielelle ja nyt se saa vihdoinkin ensi-iltansa suomalaisella näyttämöllä.

Jessica Grabowsky nähtiin viimeksi Lilla Teaternissa Milja Sarkolan ohjaamassa näytelmässä Kattona tähtitaivas (2014). Sommarbokenissa hän astuu ensi kertaa lavalle sitten elokuvaroolin Tom of Finlandissa (2017).

Sue Lemström on suomenruotsalaisen teatterin, Pro Finlandialla palkittu, grand old lady.

Hanna Mikander vierailee Lilla Teaternissa ensimmäistä kertaa – hän on Svenska Teaternin äänisuunnittelija.

Esitys tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Esitysoikeudet: Agency North/ Moomin Characters.

Sommarboken, ensi-ilta 31 tammikuuta Lilla Teaternissa, Yrjönkatu 30.

Biljettförsäljning på Helsingfors Stadsteater, Första linjen 2, må-fr kl. 9-17.30, Djurgårdsvägen 5, lö 11-18, tel. (09) 3940 22, Lippupiste alla dagar kl. 7-22, tel. 0600 900 900 (1,98e/min lna), lippu.fi.