50999259_1052803484904575_6617316178064834560_o

50999259_1052803484904575_6617316178064834560_o

Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2020 ohjelmisto on nyt julkistettu ja esitykset ovat nousseet myyntiin. Vahvasti draamapainotteisen syksyn helmenä nähdään Sirpa Kähkösen kirjoihin perustuva Tankkien kesä. Näytelmä perustuu Kähkösen romaaneihin Neidonkenkä, Hietakehto ja Tankkien kesä, ja se kertoo ystävyydestä, suurista iloista ja suurista suruista kohtalokkaina aikoina.

Esityksen aikajänne sitoo jatkosodan ja vuoden 1968 Prahan tapahtumat eeppiseksi kertomukseksi syyllisyydestä, muistamisesta, selviytymisestä ja anteeksiannosta. Ja se tuo Minna-näyttämölle Kähkösen romaaneista ja Lakanasiivet-näytelmästä tutut henkilöt ja ravintola Tatran sekä Kuopion puutalokorttelit, jotka kaikki yrittävät selviytyä ja toipua vaikeista sota-ajoista. Lokakuun 24. päivä kantaesityksensä saavan näytelmän ohjaa Milko Lehto, ja sen pääosissa nähdään Atte Antikainen ja Lotta Vaattovaara.

Kaupunginteatterin syksy käynnistyy jo kuitenkin aikaisemmin eli syyskuun alussa Ronald Harwoodin klassisella näytelmällä Pukija. Tämän Maria-näyttämöllä syyskuun 3. päivä ensi-iltansa saavan näytelmän pääosissa nähdään Seppo Pääkkönen ja Pekka Kekäläinen. Olli-Matti Oinosen ohjaama komediallinen draama kertoo elämästä teatterissa, sen vetoisissa pukuhuoneissa ja näyttämöllä, jossa ilta illan jälkeen on annettava kaikkensa. Sir on arvostettu, pitkän elämäntyön tehnyt näyttelijä. Hän valmistautuu esittämään jälleen kerran Kuningas Learia, mutta fyysiset voimat alkavat jo heikentyä eikä mielikään pysy enää mukana. Mutta Norman, hänen uskollinen pukijansa tietää keinot, miten toimia. Tehtävä ei ole helppo, siihen tarvitaan psykiatrin, lääkärin, turvamiehen, ystävän ja tukijankin taitoja.

Minna-näyttämön syksy korkataan vauhdikkaalla komedialla

Minna-näyttämön syksy avataan tänä vuonna poikkeuksellisesti hullunkurisella brittikomedialla. Syyskuun 10. päivä ensi-iltaansa tuleva, Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin Tämä on ryöstö! on teatterimaailmaa järisyttänyt teos. Ohjaaja Tommi Auvisen mukaan se on nerokkaasti rakennettu näytelmä, jossa vauhti on kovaa ja toteutuksessa toimitaan sekunnin tarkkuudella.

– Esitys on tekijöilleen erittäin vaativa, hän kertoo. Siinä kiipeillään katonrajassa, roikutaan ja repliikit napsahtelevat silti kohdalleen. Ja yleisö näkee tapahtumat välillä kuin ylhäältä, katosta katsottuna.

Tämä on ryöstö! kertoo Kakolan vangista, joka suunnittelee mittaamattoman arvokkaan timantin ryöstöä. Hänen apurinsa sattuu olemaan vähemmän välkky ja tyttöystäväkin on viekas kuin kettu eikä huoltomieskään ole mikään huoltomies… klassisia rikoskomedian aineksia, mutta aivan uudella twistillä. Yleisöä takuuvarmasti naurattavan näytelmän pääosissa nähdään Karri Lämpsä, Sari Harju, Mikko Rantaniva ja Ilkka Pentti.

Syyskuun ensi-iltoina myös Kesäkirja ja Kultainen vasikka

Syyskuussa on poikkeuksellisesti tänä vuonna myös kaksi lisäensi-iltaa. Ensimmäinen niistä on Lahden kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä tehty Tove Janssonin ja Pirjo Lonkan Kesäkirja. Näytelmä saa Kuopion ensi-iltansa Marialla syyskuun 10. päivä. Rooleissa nähdään Eeva-Kirsti Komulainen Lahden kaupunginteatterista ja Seija Pitkänen Kuopion kaupunginteatterista. Kesäkirja kertoo Sophiasta ja isoäidistä, jotka viettävät kesää ulkosaaristossa. Kesä on täynnä aurinkoa, tuulta ja yhdessäoloa, mutta myös pelkoja, ikävystymistä ja sadepäiviä. Esitys on hienovireinen, koskettava ja vakavan hauska tarina hyvin vanhan ja hyvin nuoren henkilön elämästä kesäsaarella.

Syyskuun toisena lisäensi-iltana nähdään Maria Jotunin Kultainen vasikka Mikko Roihan ohjaamana. Näytelmä toteutetaan seitsemän teatterin yhteistyönä. Mukana ovat Kuopion kaupunginteatterin lisäksi Kouvolan Teatteri, Kotkan Kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun Kaupunginteatteri ja suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Roihan mukaan luvassa on hikeä, rakkautta ja juhlintaa. Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä – ihmisen koko olemuksesta maailmansodan keskellä. Näytelmän tapahtumapaikkana on sykkivä kaupunki, jossa musta pörssi on villiä ja kaikki on kaupan.

Berliinissä ensimmäisen ensi-iltansa saavan näytelmän Kuopion ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 17.9.

Runsaasti vierailuja

Kuopion kaupunginteatterin syksyä värittävät myös runsaat vierailut. Minna-näyttämöllä nähdään suomalaisen teatteritaivaan legendoja ja Maria-näyttämön vierailut kuuluvat vahvasti stand up -genreen.

Yksi Suomen suosituimmista, ellei jopa suosituin, esitys saapuu Minnalle 5. lokakuuta. Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämä Kiviä taskussa on suoranainen ilmiö. Sen on kiertänyt loppuunmyytynä Suomea jo vuodesta 2002.

Suosio on seurannut myös Minna-näyttämön marraskuun vierasta: Seela Sellaa. Hänen ja Kari Paukkusen Ihan Seelana -esitys nähdään Kuopiossa 2. ja 3.11.

Maria-näyttämön stand up -kimara rakentuu kolmen koomikon esityksistä: Iikka Kivi Spede on kuollut (4.9.), Jukka Lindström Välihuuto (30.9.) ja Teemu Vesterinen Sinä, minä ja Irene (23. ja 24.10.).

Lapsille syksy tuo puolestaan elefantteja, höyryjunia ja siipirataslaivoja, kun Minnalla matkataan Maailman ympäri 80 päivässä. Odotettavissa on jotain todella mielenkiintoista, kun Musiikkiteatteri Kapsäkin tulkinta tuo tämän Jules Vernen klassikon tähän päivään.  Phileas Fogg sekä hänen palvelijansa Passepartout vierailevat Minna-näyttämöllä 26. ja 27. lokakuuta.

Kaksoiselämän ja Tanssikiellon esitykset jatkuvat syksyllä

Juice Leskisen hienoimpien laulujen ympärille rakennetun, yleisön rakastaman ja Puntti Valtosen tähdittämän Kaksoiselämää-musikaalin esitykset jatkuvat vielä syksyllä. Myös huhtikuun alussa kantaesityksensä saavan Tanssikiellon esitykset jatkuvat loka-marraskuussa.

Tanssiteatteri Minimin syksy 2020 – Uuden johtajaparin ensimmäinen ohjelmisto on tulvillaan monipuolisia tanssi- ja sirkusvierailuja

Koreografi Mikko Makkosen johtaman työryhmän teos Actions x Figures nähdään Maria-näyttämöllä 7.10.-24.10. Teos lähtee liikkeelle hypermaskuliinisuuden ilmiön kriittisestä tarkastelusta ja sen purkamisesta. Se riisuu hypermaskuliinista kuvastoa kärjistyneisyydestään ja kapinoi kehollisesti viiden esiintyjän liikehorisonttien jatkuvasti muuttuessa. Se oireilee, reflektoi ja etsii kehollisen olemisen tasapainoa ravistellen määreitä moniäänisesti.

Lisäksi Minimi järjestää Maria-näyttämöllä 2.12 ja 3.12 Kahden teoksen illan. Illan avaa vierauden kohtaamista pohtiva Levoton maa -teos, jossa nähdään Kuopio Tanssii ja Soin ja Minimin tuoreet taiteelliset johtajat Riku Lehtopolku ja Mikko Makkonen. Illan toisena teoksena nähdään tanssitaiteilija Riia Kivimäen ja tanssiakrobaatti Saku Mäkelän teos RISA – Friction, joka on hengästyttävä kudelma tanssia ja akrobatiaa.

8.-10.12. Maria-näyttämöllä vierailee ilma-akrobaatti Salla Hakanpää sirkussoolollaan Pinta. Teoksen yhtenä tärkeimmistä elementeistä nähdään vertikaaliköysi, ja Hakanpään dialogi köyden kanssa kehittyy orgaaniseksi ja luontevaksi duetoksi. Sirkustaiteilija Ville Walo on ohjannut Pinnasta dramaturgisesti intensiivisen ja yllättäviä käänteitä sisältävän kokonaisuuden.

Monitaiteellinen lapsille ja nuorelle yleisölle suunnattu Piste, piste, piste on visuaalisen teatterin esitys, joka yhdistää nykysirkusta, tanssia ja kuvataidetta. Luis Sartori do Valen ja Mira Ravaldin teos on kiehtova matka muotojen ja luovuuden maailmaan, joka syntyy, kun esityshetkessä tyhjästä valkoisesta näyttämöstä luodaan vanhoilla piirtoheittimillä mielikuvituksekas universumi. Teos vierailee Maria-näyttämöllä 23.9.-25.9.2020.

Syksyllä 2020 teatterin yläaulassa järjestetään myös yksi Kulttuurikeitto-tapahtuma. Kulttuurikeitto on tunnin mittainen lounastapahtuma, jossa keittolounaan lisäksi nautitaan tanssi- tai teatteriesitys. Kulttuurikeitossa 4.9. klo 12 nähdään tanssija Minna Karttusen Flourish ish -teos, joka käsittelee kukoistuksen teemaa. Tässä teoksessa Karttunen pureutuu yhtenä osa-alueena telinevoimistelusta tuttuun kehollisuuteen.

Teatterin syksy on myös täynnä ilmaistapahtumia

Syyskauden avajaiset ke 19.8.2020 klo 13 ja klo 18

Avoimet harjoitukset

Pukija pe 21.8.2020 klo 18.30-19.30 Maria-näyttämöllä

Tämä on ryöstö! pe 28.8.2020 klo 18.30-19.30 Minna-näyttämöllä

Tankkien kesä ti 6.10.2020 klo 18.30-19.30 Minna-näyttämöllä

 Perheaamu

Syyskaudella teatterin aulassa on luvassa yhteistä puuhaa ja teatterin taikaa perheille kahtena maanantaiaamuna. Ovet ovat avoinna klo 9-11 ja luvassa on yhteistä teatteriaiheista tekemistä sekä kohtaamisia muiden perheiden kanssa. Halutessanne voitte jatkaa aamupäivää Teatteriravintola Ofelian lounaan parissa.

Perheaamut 14.9. klo 9-11 ja 16.11. klo 9-11.

Stage! Nuorten tapahtuma 12.10.2020

Luvassa työpajoja, kulissikurkistuksia ja pientä purtavaa. Stagen tarkempi ohjelma aikatauluineen varmistuu lähempänä. Yhteistyössä Kuopion kaupunginteatteri, Tanssitetatteri Minimi ja Kuopion Sirkus.

Perjantai-bingo

Toivottu ja suuren suosion saavuttanut teatterin Perjantai-Bingo on täällä taas! Vietä perjantain alkuiltaa jännittäen bingo-voittoa ja nauttien hyvästä seurasta sekä Teatteriravintola Ofelian Streetfood -annoksista.

25.9. klo 17-18 | 30.10. klo 17-18 | 27.11. klo 17-18 | 11.12. klo 17-18

Lapsiparkki – lastenhoidolliset esitykset

Teatteri tarjoaa nyt vanhemmille vaivattoman mahdollisuuden irtautua arjesta ja lähteä teatteriin. Syksyllä 2020 kasvatusalan ammattilaisten kanssa toteutettu lapsiparkki toimii kolmena lauantaina päivänäytösten yhteydessä.

Varattuasi lipun, voit ilmoittaa perheen 3-8 -vuotiaat lapset maksuttomaan lapsiparkkiin olemalla yhteydessä teatterin yleisötyöntekijään: matti.halmetvaara@kuopio.fi. Ilmoitathan samalla lasten nimet, iät sekä mahdolliset allergiat ja muut erityistarpeet. Lapsiparkkiin mahtuu rajallinen määrä lapsia ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmainen lapsiparkki syksyllä 2020 seuraavien näytösten yhteydessä

La 3.10. klo 13 Kaksoiselämää

La 3.10. klo 13.15 Kesäkirja

La 7.11. klo 13 Tämä on ryöstö!

La 7.11. klo 13.15 Pukija

La 28.11. klo 13 Tankkien kesä

La 28.11. klo 13.15 Kultainen vasikka

Kirjastokortilla teatteriin

Kaksi teatterin kausikorttia on nyt myös lainattavissa kirjastokortilla Kuopion pääkirjastosta. Kausikorteilla on viikon laina-aika ja kortit käyvät teatterin omiin esityksiin. Lainattavia kausikortteja ei voi varata eikä uusia, mutta asiakkaalla voi olla lainassa kaksi kausikorttia kerrallaan. Pääsylippu kausikorttipaikalle on lunastettava viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua teatterin lippukassalta. Pääsylippua ei tarvitse – eikä voi – varata etukäteen.