kesayon_uni_4_kuva_ia_samoil

Henkilöt kuvassa: Maria Palmu ja Antti Hovilainen Kuvaaja: Ia Samoil

William Shakespearen klassikoiden klassikko Kesäyön uni on komediallinen rakkaustarina ja aistillinen kokemus huumaavassa kesäyössä.

Shakespearen tarinan rakastavaiset pakenevat sääntöjä ja tiukkoja tapoja metsän siimekseen. Villin metsän vaikutus on vierailleen maaginen, täynnä kauneutta ja salaisuuksia. Metsä keijuineen ja lemmenrohtoineen taikoo esiin ihmisen vallattoman luonteen.

Suomalainen on kautta aikojen hakenut turvaa metsän sylistä. Ja kukapa meistä ei ole ainakin kerran elämässään kokenut kevään hullaannuttavaa voimaa.

William Shakespearen näytelmiä on käännetty kaikille suurille kielille ja niitä esitetään enemmän kuin kenenkään muun näytelmäkirjailijan teoksia. Vaikka kesäyön uni on Shakespearen alkukauden teos, on sitä nykyisin pidetty yhtenä hänen moderneimmista näytelmistä.

Merkityksellistä teatterille on, että keijujen kuninkaan roolia näyttelevälle Esko Vatulalle tämä on hänen viimeinen roolinsa ennen hänen eläkkeelle siirtymistään. Vatula on näytellyt Lysanderin roolin vuonna 1987 kun Kesäyön uni oli edellisen kerran kaupunginteatterin ohjelmistossa.

Kesäyön uni on Heta Haanperän ensimmäinen ohjaus Kajaanin kaupunginteatteriin. Haanperän ohjaajasopimukseen kuuluu kaikkiaan neljä esityksen ohjausta. Seuraava ohjaus on Laila-musikaali, joka saa ensi-iltansa syyskuussa.

Ohjauksestaan Haanperä kertoo seuraavaa:

Miksi Kajaaniin: “Tullessani teatteriin töihin minulle esiteltiin Kajaanin viehättävä teatterisali. Teatterin tunnelmassa oli läsnä teatterin pitkä historia ja tilasta voi aistia ne sadat esitetyt esitykset joiden ketjuun sain nyt oman ohjaukseni liittää. Tunsin jotain kaunista osallisuuden tunnetta, sukupolvien esitysten nauhassa ja mieleeni putkahti teatteria syleilevä teos Kesäyön uni, joka maailman esitetyimpänä näytelmänä lukemattomine tulkintoineen vastasi kokemustani Kajaanin teatterisalista.”

Miksi tämä teos: “Olemmeko kadottaneet leikin? Kahlehdimmeko älyn ja asiantuntijuuden taakse villin visioinnin ja iloisen vapaan assosioinnin. Olen ikävöinyt läpi hämärän talven lapsenmieltäni ja kykyä uskoa asioihin joita en näe. Haluan uskoa rakastumiseen, keijuihin ja menninkäisiin, niille annamme niin vähän tilaa tässä ajassa. Shakespearen Kesäyön uni on kaikkea tätä. Satua ja seksiä, hupsuttelua ja hekumaa. Se on satunäytelmä, jonka aiheena on kaikennielevä rakkaus. Esityksemme rakkaus on himoa, mustasukkaisuutta omistushalua ja silkkaa hulluutta, eikä sitä hylätä edes kuoleman uhalla. Luonto kutsuu kaipaavaa ihmistä.”

“Shakespeare näkee henkilönsä tunnevyöryjensä ja halujensa rämeikössä rämpivänä olentona. Ihmisen häilyvä luonto ajaa ylilyönteihin. Kesäyön unen satumetsä on tällainen halujen ja toiveiden ryteikkö, johon me ihmiset eksymme harhailemaan. Näytelmän unimaailma keijuineen ja taikoineen yllättää älyttömyydestään huolimatta hipaisemalla meitä tarkalla kuvalla ihmisestä.”

Lopuksi Haanperä toteaa seuraavasti:

“Maailman esitetyimmän rakkauskohelluksen äärellä olemme tehneet kaiken rakkaudesta lajiin.”

Käsikirjoitus William Shakespeare
Suomennos Lauri Sipari
Ohjaus Heta Haanperä
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Riitta Raunio
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Videosuunnittelu Jani Sourander
Kampaukset ja maskeeraus Tarja Torniainen ja Kati Seppänen

Näyttämöllä nähdään Perttu Hallikainen, Antti Hovilainen, Maria Palmu, Kimmo Penttilä, Sohvi Roininen, Mika Silvennoinen, Satu Turunen, Teija Töyry, Esko Vatula ja Markus Virtanen.

Ensi-ilta 16.3.2019 Kajaanin kaupunginteatterin Teatteritalossa

Keväällä 2019 kaikkiaan 15 esitystä, joista osa on koululaisille suunnattuja.

Teatteritreffit järjestetään torstain 21.3. klo 14 ja perjantain 12.4. klo 19 esityksiin.

Kesto noin 2 t 30 min, sisältää väliajan.
Liput 27,50/18,50/12,50 €