meidan_isa_harj_kuva_3_kuva_jani_liimatta

Henkilöt kuvassa: Esko Vatula, Markus Virtanen Kuvaaja: Jani Liimatta

Meidän isä on haikea komedia isästä, tyttärestä ja siitä kun kaikki alkaa jatkuvasti alusta

Oivaltavasti kirjoitettu, maailmanlaajuista ylistystä saanut Florian Zellerin menestysnäytelmä Meidän isä kertoo tarinan muistisairaasta Andrésta sekä tämän tyttärestä Annesta. Tragikoominen, vahvasti tunteisiin vetoava kertomus käsittelee lämpimästi mutta tarkasti rakkauden ja velvollisuuksien ristiriitaa.

Näytelmä avaa Andrén näkökulman alati ympärillä muuttuvaan maailmaan. Andrén hämmennys on kouriintuntuvaa, kun kaikki alkaa jatkuvasti alusta.

André haluaisi asua kotonaan ja tulla toimeen omillaan, eikä voi ymmärtää miksi pitäisi muuttaa mihinkään tai mihin hän tarvitsisi hoitajaa. Vaikka André on jo ikääntynyt mies, hän ei silti ole voimaton tai varsinkaan tahdoton vanhus.

Kuka vei Andrén mielikellon vai katosiko se? Keitä nämä vieraat ihmiset Andrén kotona ovat? Vai kenen koti tämä ylipäätään on? Miksi toinen, parempi tytär Elise, ei koskaan käy vierailulla?

Meidän isä on terävä, traagisella tavalla hauska, lämmin ja vahvasti tunteisiin vetoava esitys.

Pääosassa nähdään moni-ilmeinen ja karismaattinen Esko Vatula. Vatula on teatterin pitkäaikaisin näyttelijä, hänet on nähty Kajaanissa näyttämöllä jo 80-luvulta lähtien. Vatula on tehnyt useita merkittäviä roolitöitä, mm. Kristian Smedsin ohjaamassa Huutavan ääni korvessa -näytelmässä ja Juha Luukkosen ohjaamassa Tuntematon sotilas -esityksessä, jossa hänellä oli mm. alikersantti Rokan rooli.

Esityksen ohjaa Jussi Sorjanen. Meidän isä on Sorjasen neljäs ja toistaiseksi viimeinen ohjaus Kajaanin kaupunginteatterissa. Sorjasen edellisiin ohjauksiin nähden Meidän isä on hyvin tekstilähtöinen, perinteinen puhenäytelmä.

Sanomalehti The Guardianin mukaan ranskalainen Florian Zeller (s. 1979) on aikamme kiinnostavin näytelmäkirjailija.  Hän on voittanut arvostetun Prix Interallié -palkinnon vuonna 2004 romaanillaan La Fascination du Pire ja hänen näytelmiään on palkittu useita kertoja Molière -palkinnolla.  Zellerin musta komedia, Meidän isä (Le Père) on yksi viime vuosien menestyneimpiä näytelmiä. Se on saavuttanut lukuisia palkintoja ja ehdokkuuksia mm. Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa. (Lähde: Wikipedia)

Käsikirjoitus Florian Zeller
Suomennos Reita Lounatvuori
Ohjaus Jussi Sorjanen
Ohjaajan assistentti Pauli Patinen
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Kampaukset ja maskeeraus Kari Seppänen

Näyttämöllä Joonas Kääriäinen, Heidi Syrjäkari, Hegy Tuusvuori, Esko Vatula, Vera Veiskola ja Markus Virtanen

Ensi-ilta 17.3.2018 Kajaanin kaupunginteatterissa

14 esitystä keväällä 2018 Teatteritalossa
Kesto noin 2 tuntia 10 min, sisältää väliajan.
Liput 27,50/18,50/12,50 €