Home » Tampereen Komediateatteri » Tampereen Komediateatteri: Puhtaat valkeat lakanat raikastaa kesän – Miljoonayleisön kerännyt tv-sarja ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa.

Tampereen Komediateatteri: Puhtaat valkeat lakanat raikastaa kesän – Miljoonayleisön kerännyt tv-sarja ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa.

slider_1200x400_pvl

Kirjailija Raija Orasen sukutarina Raikkaan perheestä vie katsojat 60- ja 70-lukujen nostalgiaan. Isä Ensio, äiti Maire sekä lapset Katariina, Irene ja Heikki nähdään kesällä 2018 Tampereen Komediateatterin katetussa kesäteatterissa.

Ensio Raikkaana nähdään suosikkinäyttelijä Juhani Laitala, joka nähtiin samassa roolissa jo tv-sarjassa ja hänen vaimonaan Mairena Katariina Kaitue. Molemmat ovat tehneet pitkän uran Suomen Kansallisteatterissa. Katariina Kaitue nähdään ensimmäistä kertaa tamperelaisen teatterin lavalla. Muissa rooleissa nähdään Aimo Räsänen,Emmi KaislakariJanne Kallioniemi, Marika Heiskanen, Miika Muranen, Seppo Paajanen, Aku Sajakorpi, Jenna Teinilä, Sanni Lehto, Susanna Kaukonen, Nelli Sinisalo, Anniina Koistinen, Idalilja Raipia, Eetu Järvinen, Henrik Jansson ja Roni Takolander.

Dramatisointi on Outi Keskevaarin ja ohjaus Panu Raipian käsialaa.

– Puhtaat valkeat lakanat oli merkittävä tv-sarja monelle sukupolvelle aikana jolloin televisiota vielä katsottiin koko perheen voimin. Haluamme saada kesäteatterimme lavalle yhtä lailla koko kansaa innostavan esityksen, ohjaaja Panu Raipia kertoo.

– Saimme myös mahdollisuuden käyttää esityksessämme kaikkea Johnny Lee Michaelsin alkuperäiseen sarjaan säveltämää musiikkia, Raipia jatkaa ylpeänä.

Raikkaan perheyrityksen matkaa seurataan esityksessä nousuineen ja laskuineen. Perheen kauniit tyttäret houkuttelevat vävyehdokkaita, AY-liike puolustaa omiaan ja koko karusellia pyörittää raha ja rakkaus.

– Kaikista haastavinta ja samalla kiinnostavinta lavastajan kannalta on se, että näytelmän tarina kattaa monta eri vuosikymmentä, kertoo Oskari Löytönen lavastusta viimeistellessään.

Samat haasteet on täytynyt myös pukusuunnittelija Elina Vätön ja maskeeraus- ja kampaussuunnittelija Johanna Vänttisen selättää.

Ensi-ilta to 7.6.2018 klo 18.00 Tampereen Komediateatterin katetulla ulkonäyttämöllä.
Näytelmää esitetään Komediateatterin katetussa kesäteatterissa ajalla 6.6.- 11.8.2018.
Kesto n. 2 h väliaikoineen.

Raija Orasen kirjoittama teksti Tampereen Komediateatterin käsiohjelmaan:

Idea Puhtaat valkeat lakanat  -televisiosarjaan syntyi 1990 lentokoneessa välillä Frankfurt – Helsinki. Olin etsinyt aihetta Ruusun ajan suuren menestyksen jälkeen, ja siinä se äkkiä oli: Liisa Seppälän 50-vuotishaastattelu Helsingin Sanomissa. Minulla oli kaunis lause draaman nimeksi valmiiksi mielessä, kankaista kertova. Äitini oli ompelija ja vaatekauppias, sikäli tiesin alasta jotain, ja tekstiilitehtaan toimintaan pääsin tutustumaan Tiklakselle.

                             Sarjasta tuli heti hitti. Sen tarina on eeppinen, se kattaa Suomen keskeisen kehityksen siitä, kun sotakorvausten maksu saatiin päättymään aina 1980-luvun ja suuren nousun loppuun. Raikas-Yhtymälle tapahtuu jotakuinkin se, mitä tapahtui Suomelle yleensä, kun se ponnisti edullisen idänkaupan ja koulutuksen avulla pulan kurimuksesta hyvinvointiin.

                             Vaikka kaiken keskipiste, voimamies, on perheen isä, vaatturi Ensio Raikas, oli minulla tarinaa kehitellessäni keskiössä Irene, kanssani samana vuonna syntynyt, hän sai toimia ankkurina oman muistini avulla. Ension ja Irenen välinen suhde muistuttaa omasta isästäni, joka sanoi olevansa poliittisesti ”paskaliberaali”. Saman vapaamielisen vakaumuksen sai osakseen myös Ensio, ja vastavoimakseen kohtalaisen kovan kommunistin, Nuutisen. Nuo kaksi ovat taistelupari, joka edustaa perinteisiä yhteiskuntaluokkia ja kasvaa lopulta yhteen, tekee peruuttamattoman sovinnon yhteisen edun ja ihmisyyden nimissä.

                             Maire Raikas on taustaltaan menetetyn Karjalan evakoita, jolle venäläisten kanssa veljeily ei koskaan kunnolla aukea, trauma on parantumaton. Vähitellen näyttämölle ilmaantuvat muutkin suuntaukset, ensin kovan kaliiberin liikemies ja kokoomuslainen Eero Kurppa, johon kaunis Katariina oitis rakastuu, sitten varakas raikulipoika ja nouseva poliitikko Veijo Salmi, jonka tausta ja läheiset suhteet Kekkosen suuntaan viittaavat keskustaan. Kun vielä lisätään änkyräkommunistinen luottamusnainen Lankinen, on koossa koko poliittinen paletti.

                             Tarina ja sen osallistujat ovat siis Suomen kansalle tuttuja kuin oma suku, kylä ja kaupunki, ja televisioiden ääreen kerääntyikin joka kerta miljoona katsojaa ja ylikin. Kovan taistelun tuloksena onnistuin pitämään tarinan etenevänä ja totena, vaikka siitä yritettiin ruveta muokkaamaan vähäpätöistä saippuasarjaa. Halusin ruudun ääreen myös miehet, mihin juuri kukaan muu ei uskonut. Mutta niin vain kävi, että katsojaluvut nousivat kaiken aikaa, ja sarjan neljän viimeisen osan, yhtymän ja perheen tragedian, jälkeen yleisö oli niin järkyttynyt, että jouduin kirjoittamaan jatkoa eli romaanin Onnela. Tamperelaisessa kirjakaupassa jono ylsi kadulle asti, kun sitä tultiin hakemaan.

                             Komediateatterin näytelmässä, jonka on hahmotellut Outi Keskevaari, eletään suuren kansallisen nousun, hyvien toiveiden ja onnistumisten aikaa, huolet ovat vielä kaukana eikä niillä nyt katsojaa rasiteta. Perhe muuttaa uuteen kotiin, Onnelaan, perustetaan pukutehdas, ja kohta on Mairella oma leninkimyymälänsä oman äitini mallin mukaan. Viimein suhteet korkeimpaan valtionjohtoon saadaan solmituksi ja tie Moskovan jättimarkkinoille on auki. Nuoret rakastuvat, vanhat viisastuvat ja Kekkonen johtaa koko balettia.

(Uusintaa sarjalle ei tv:ssä ole odotettavissa, mutta netistä ostettuna 44 osaa maksoi 15 euroa.)