Home » Teatteri Jurkka » Putoamisen taito, Suomen kantaesitys Jurkassa 3.11.2017

Putoamisen taito, Suomen kantaesitys Jurkassa 3.11.2017

TeatteriJurkka_Putoamisentaito_kuvaajaMarkoMakinen

Kuva: Marko Mäkinen

Putoamisen taito avaa oven Big Edie ja Little Edie Bealen maailmaan

Teatteri Jurkassa saa perjantaina 3.11.2017 klo 19 Suomen kantaesityksensä palkitun ruotsalaisen Sara Stridsbergin näytelmä Putoamisen taito (Konsten att falla, 2015).

Putoamisen taito on riipaisevan kaunis kuvaus erikoisesta äiti-tytärsuhteesta. Se kertoo elämästä, joka täyttyy enää muistoista ja kadotetuista haaveista. Näytelmä on beckettläinen kuvaus ikääntyneistä seurapiirinaisista ja entisistä kabareetähdistä Big Edie Bealesta ja tämän tyttärestä Little Edie Bealesta.

He asuvat kahdestaan rappeutuvassa kartanossa USA:n itärannikolla. Tuulenpieksemä huvila on erakoituneiden äidin ja tyttären eristäytynyt valtakunta, jossa he ovat yhä vapaita oman elämänsä tähtiä. Näytelmä pohjautuu vapaasti Bealejen elämään. Rooleissa nähdään Ella Pyhältö ja Emmi Pesonen.

– Putoamisen taidon huikeat rouvat valloittivat minut, sanoo ohjaaja Sakari Kirjavainen. – Tarina alati juoksevan ajan unohtamista naisista on yhtä aikaa koominen, traaginen ja inhimillinen. Äiti ja tytär ovat jääneet jumiin omaan todellisuuteensa. Mikä heitä pitää yhdessä ja ketä ihminen loppujen lopuksi rakastaa?

”Äiti. Ei täällä ole ketään. Ei ketään muita kuin minä.
– Little Edie

Sara Stridsberg (s. 1972) on kirjoittanut sekä romaaneja että näytelmiä. Aiemmin häneltä on suomennettu romaani Niin raskas on rakkaus (Beckomberga, 2014). Pohjoismaisen Neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007 toisella romaanillaan Drömfakultetenvoittanut Stridsberg on ollut vuodesta 2016 myös Ruotsin Akatemian jäsen.

Näyttämöllä: Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö
Käännös: Emmi Pesonen
Ohjaus: Sakari Kirjavainen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Heidi Tsokkinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen

ENSI-ILTA pe 3.11.2017 klo 19
Muut esitykset:
Ennakkonäytös 
to 2.11. klo 19
Marraskuu: 7/8/16/17/18*/21/
Joulukuu: 1/2/5/7/14/15/16*

Esitykset klo 19, *merkityt klo 15.

Syyskaudella ohjelmistossa jatkavat Saara Turusen ohjaama Kim, Lekki & Namwaan  sekä Erkki Saarelan esittämä  Ilta Emmin kanssa.  Suosittu Kikka Fan Club jatkaa lisäesityksillä tammikuussa. Kevätkauden 2018 muu ohjelmisto julkistetaan marraskuussa.