Home » Uncategorized » Improvisaatioteatterit perustavat kattojärjestön tammikuussa

Improvisaatioteatterit perustavat kattojärjestön tammikuussa

hidastakomediaa-3_1_orig
Improvisaatioteatterit kokoontuvat Rovaniemellä tammikuussa 2017 – Kuva Matilda Taipale
Tammikuussa Suomalaiset improvisaatioteatterit perustavat oman etujärjestön kehittääkseen teattereiden välistä valtakunnallista yhteistyötä ja parantaakseen improvisaatioteattereiden asemaa kulttuurin kentällä. Lappilainen Lentävän Poron Teatteri isännöi improvisaatioteattereiden tapaamisen ympärille rakennettua Kaamos Improfestivaalia sekä teattereiden omaa seminaaria 13.-14.1.2017 Rovaniemellä.
Suomen improvisaatioteatterit kokoontuvat tammikuussa Rovaniemelle kulttuuritalo Wiljamiin keskustelemaan improvisaatioteattereiden tulevaisuudesta, verkostoitumaan ja tapaamaan toisiaan sekä ennen kaikkea perustamaan uuden kattojärjestön improvisaatioteattereille. Idea tapaamisesta ja järjestön perustamisesta syntyi Lentävän Poron aloitteesta tehdä valtakunnallista yhteistyötä improvisaatioteattereiden välillä ja niin tapaamispaikaksikin valikoitui Lapin pääkaupunki Rovaniemi.
“Impro on omana taiteenlajinaan ollut olemassa nyt noin sata vuotta. Me olemme improvisaatioteatterin punk-sukupolvi, jonka tehtävänä on murskata vanhat käsitykset ja uudistaa koko taiteenala. Suomessa tämä asenne näkyykin hyvin ja täällä on jo usean vuoden ajan kuhissut impropiireissä, kun uusia tapahtumia syntyy koko ajan ja improvisaatioteatterit ovat alkaneet tarjota esityksiä hyvin laajalla skaalalla. Nyt on aika koota teatterit saman sateenvarjon alle.” Lentävän Poron Teatterin toimitusjohtaja Jussi Olavi Jokinen sanoo.
Lentävän Poron Teatteri, helsinkiläinen improvisaatioteatteri Stella Polaris ja tamperelainen improvisaatioteatteri Snorkkeli ovat yhdessä rakentaneet Rovaniemelle improvisaatioteattereiden seminaarin, johon on kutsuttu kaikki improvisaatioteatterit ja ammattimaista toimintaa harjoittavat improryhmät. Järjestäjien tavoitteet uuden kattojärjestön tehtäviksi tuntuvat olevan selvät.
“Me haluamme yhdistää suomalaisten improvisaatioteattereiden voimat ja nostaa improvisaatioteatterikulttuurin ihmisten tietoisuuteen. Oma haaveeni on, että tulevaisuudessa ainakin isoihin suomalaisiin kaupunkeihin alkaa syntyä myös konkreettisia klubimaisia improvisaatioteatteritiloja kansainvälisen mallin mukaan.” Jussi Olavi Jokinen sanoo.
Rovaniemellä vieraillessaan improvisaatioteatterit myös esiintyvät paikallisella Kaamos Improvisaatioteatterifestivaalilla, jolla nähdään kattaus kotimaisten ammattiteattereiden tarjoamaa improvisaatioteatteria höystettynä kansainvälisillä tuulilla. Suomen tunnetuin improvisaatioteatteri Stella Polaris esittää festivaaleilla oman “Paripeli” -esityksensä ja Tampereen vanhin improvisaatioteatteri Snorkkeli tuo “Ketjureaktio” -esityksensä pohjoiseen. Isäntäteatteri Lentävä Poro esittää muita festivaaleja kiertäneen “Hidasta komediaa” -esityksensä nyt ensimmäistä kertaa Rovaniemellä.
Kaksipäiväisen tapahtuman kruunaa saksalaisen improvisaatioteatteri Steife Brisen ohjaama “Show of the Dead” -zombie-improesitys, jossa luvataan olevan tekoverta, rakkautta, elämää, kuolemaa ja ennalta-arvaamattomia improvisoituja hetkiä. Näitä improvisaatioesityksiä yleisö pääsee ihastelemaan kulttuuritalo Wiljamissa Rovaniemellä perjantaina 13.1.2017 klo 19.00 sekä lauantaina 14.1.2017 klo 19.00. Liput maksavat 12 euroa / ilta.
LENTÄVÄN PORON TEATTERI
Lentävän Poron Teatteri on vuodesta 2010 lähtien tuottanut maailmaan improvisaatioteatteria ja tuonut impron metodit yleisön nähtäviksi myös käsikirjoitetuissa näytelmissään sekä koulutuksissaan. Teatterin kotipaikka on Rovaniemi.
IMPROVISAATIOTEATTERI STELLA POLARIS
Vuonna 1990 perustettu Improvisaatioteatteri Stella Polaris on kiistämättä Suomen tunnetuin improvisaatioteatteri. Stella Polaris on vuosien varrella ollut tuomassa improvisaation uusia tuulia Suomeen ja vienyt improvisaation jopa elokuvateattereiden valkokankaille. Teatterin kotipaikka on Helsinki.
IMPROVISAATIOTEATTERI SNORKKELI
Improvisaatioteatteri Snorkkeli on Tampereen vanhin improvisaatioteatteri. Ponnekkaat putkihuulet ovat virkistäneet suomalaista improkenttää jo vuodesta 1999 improklubeilla ravintoloissa, eri näyttämöillä kokoillan improvisoiduilla näytelmillä sekä tehden tilausesityksiä ja koulutuksia. Teatterin kotipaikka on Tampere.
IMPROVISAATIOTEATTERI STEIFE BRISE (GER)
Steife Breise on vuodesta 1992 toiminut saksalainen improvisaatioteatteri, joka tuottaa vauhdikkaita esityksiä ja koulutuksia. Teatterin kotipaikka on Hampuri. Schnell. Lebendig. Hammer.