Home » Uncategorized » Saara Turusen ohjaama Kim, Lekki & Namwaan ensi-illassa 14.10. Teatteri Jurkassa

Saara Turusen ohjaama Kim, Lekki & Namwaan ensi-illassa 14.10. Teatteri Jurkassa

thai_panoraama_pienempi1

Kim, Lekki & Namwaan käsittelee rakkautta ja suomalaisuutta thaimaalaisten naisten silmin 

Jurkan syksyn 2017 pääteos on Saara Turusen uutusnäytelmä Kim, Lekki & Namwaan, jonka pääosissa on kolme Thaimaasta Suomeen muuttanutta naista: Kim TauriainenLekki Nutchanart ja Namwaan Yingsuksantisuk. Esitys pohtii rakkautta, jonka mukana ihminen päätyy toiselle puolelle maapalloa. Se tarkastelee uuteen paikkaan asettumista, oman tien löytämistä sekä kodin ja perheen merkitystä.

Kim, Lekki & Namwaan syventyy arkisiin tarinoihin, kulttuurieroihin, koti-ikävään ja naisen asemaan. Se on sekoitus tunteita ja politiikkaa, kömpelyyttä, kauneutta, haikeutta ja iloa. Lauantaina 14.10. 2017 klo 19 ensi-iltansa saava esitys on osa Suomi100 -hanketta ja sen tavoitteena on tarkastella suomalaisuutta uudenlaisesta näkökulmasta.

– Minua kiinnosti teatterin dokumentaarinen mahdollisuus. Se, että voisin tuoda näyttämölle myös muita kuin ammattiin koulutettuja näyttelijöitä ja kuunnella, mitä heillä olisi sanottavanaan. Halusin tehdä esityksen juuri thaimaalaisten kanssa, koska tulin ajatelleeksi, että Suomessa on tällainen huomattavan suuri vähemmistö, joka koostuu etupäässä naisista, kertoo Turunen.

– Julkisessa keskustelussa kuulemme heidän ääntään kuitenkin vähän, jos lainkaan. Kim, Lekki & Namwaan -esitys ammentaa kolmen thaimaalaisen naisen elämästä ja kokemuksista tämän päivän Suomessa. Tavoitteena on nostaa esiin kysymyksiä yksityisen ja yhteiskunnallisen rajapinnasta, tuoda esiin arjen poliittisuutta, Turunen jatkaa.

– Esitys ei pyri antamaan kattavaa kuvaa Suomessa asuvista thaimaalaisista, eikä väitä edustavansa kaikkia heitä. Esitys tuo lavalle ainoastaan nämä kolme naista ja sen, mitä he haluavat sanoa juuri nyt.

Saara Turunen on Suomi-palkinnon (2016) ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon (2015) saanut kirjailija-ohjaaja, jonka suomalaisuutta eri suunnista tarkastelevia esityksiä on tarjolla syksyllä peräti kahdessa eri helsinkiläisteatterissa. Jurkan Kim, Lekki & Namwaanin lisäksi Q-teatterissa nähdään Tavallisuuden aave. Turusen työt sivuavat usein tasa-arvoon ja naisen asemaan liittyviä teemoja, niin tekee myös maaliskuussa 2018 julkaistava romaani Sivuhenkilö

#rakkausperäinenmaahanmuutto

Sara Stridsbergin Putoamisen taito marraskuussa

Marraskuun alussa nähdään myös Sara Stridsbergin kirjoittama Putoamisen taito, joka saa Suomen kantaesityksensä Teatteri Jurkassa lauantaina 3.11. Näytelmä on beckettläinen kuvaus ikääntyneistä seurapiirinaisista ja entisistä kabareetähdistä Big Edie Bealesta ja tämän tyttärestä Little Edie Bealesta. Riipaisevan kaunista äiti-tytär-suhdetta tulkitsevat Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö, näytelmän ohjaa Sakari Kirjavainen.

Loppuunmyydyt yleisön suosikit

Lokakuun ensimmäisellä viikolla jatkuvat vielä nopeasti loppuunmyyneet Kikka Fan Club – sekä Niin kauas kuin omat siivet kantaa -esitykset. Kikka Fan Clubin tammikuun lisäesitykset ajalla 4.-23.1.2018 täyttyvät nekin jo kovaa vauhtia. Loppuunmyytyjen esitysten listan täydentää Ilta Emmin kanssa, jossa Erkki Saarela väläyttelee eläviksi yhden suomalaisen teatterin suurimman tähden kokemukset. Perinteiseen uuden vuoden aaton päivänäytökseen mahtuu kuitenkin vielä.