8f1a185f2b27a76b_800x800ar

Suomen Kansallisteatteri esittää yhteistyössä Refuhome ry:n kanssa irakilaisen teatterintekijän Bakr Hasanin tarinan rauhasta ja rakkaudesta. Ainutlaatuinen vierailunäytäntö nähdään 2. lokakuuta Kansallisteatterin Willensaunassa.

“I’m the only artist who defended humanity and stood against religious militancy and Almelcaat (religious gangs) in Iraq. My family and my relatives are ashamed of me for being an artist, because of the traditions and religion. I’m ready to sacrifice my life for art’s sake, I have a message of love, peace and humanity. I was born for this and I will die for the same ideology.”

Näin sanoo, Bakr Hasan, 30-vuotias irakilainen näyttelijä-ohjaaja, jonka matka Suomeen syksyllä 2015 kävi Turkin, Kreikan, Makedonian, Unkarin, Itävallan, Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta. Hän oli juuri valmistunut Baghdadin teatterikoulusta, jossa oli vain neljä opiskelijaa, sillä valtiovalta vastustaa teatteria ja musiikkia uskonnollisista syistä. Arvosteltuaan hallintoa ja uskontoa hän joutui maassaan vainotuksi. Matkallaan hän ehti näytellä Turkin televisiossa ISIS:n taistelijaa ääri-islamilaisuutta kritisoivassa ohjelmassa.

Nyt Bakrilla on ainutlaatuinen mahdollisuus esittää oma teoksensa Made in Baghdad Kansallisteatterin näyttämöllä. Yhteistyö on toteutettu yhdessä Refuhome ry:n kanssa. Yhdistys on turvapaikanhakijoiden kotoutumista tukeva järjestö, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien työllistymistä sekä yhteiskuntaan sopeutumista.

”Taiteen tehtävä on tuoda esille yksilön tarinoita ja kohtaloita, ja siten herättää tunteita. Bakrin esitys on äärimmäisen tärkeä henkilökohtainen puheenvuoro, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Olemme valtavan ylpeitä saadessamme teoksen näyttämöllemme”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.

Bakrin teos Made in Baghdad esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran Forssan Teatterissa viime talvena. Hänen sanaton performanssinsa tavoitti katsojien sydämet ja nostatti sekä ihokarvat että kyyneleet. Bakr on kiitollinen ilmaisunvapaudesta, jonka Suomi on hänelle mahdollistanut. Nyt hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Toimittaja Reetta Rönkä haastattelee Bakr Hasanin kummankin näytännön jälkeen. Yleisö voi esittää hänelle kysymyksiä.

Näytännöt
Sunnuntaina 2.10. Kansallisteatterin Willensaunassa
Klo 15 näytäntö, liput 10 euroa.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1154218971305109/