8e8e7f2050b674de_800x800ar

8e8e7f2050b674de_800x800ar

Valokuvaaja: Stefan Bremer

Näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokelan uusi komedia tarttuu tuoreella tavalla suomalaiseen ikuisuusaiheeseen: pienen valtion ja sen kansalaisten eettiseen akrobatiaan ja ennakkoluuloihin suuren, arvaamattoman naapurimaan varjossa. Näytelmä yhdistelee liike-elämän, tieteen, politiikan ja moraalin kuvioita älykkäästi, vauhdikkaasti ja hykerryttävän hauskasti. Jokelan uutuus on kirjoitettu Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle, ja sen rooleissa nähdään joukko suomalaisen teatterin huippuja.

Sumun kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä 14. syyskuuta.

On alkuvuosi 2014. Kolmen miehen Somnimag-yhtiön huippuinnovaatio, laite nimeltä MGD, kartoittaa ihmisen aivotoimintaa ennennäkemättömän tarkasti. Ainoa ongelma on kalliin koneen saaminen kaupaksi. Kun laitetta lähdetään työ- ja elinkeinoministeriön tuella viemään Venäjälle, ongelmia on äkkiä paljon enemmän.

Somnimagin toimitusjohtaja Olli (Timo Tuominen) jää puun ja kuoren väliin, kun markkinointipäällikkö Jone (Kari Ketonen) on valmis tinkimään moraalista projektin nimissä ja päätutkija Taisto (Jani Karvinen) vastustaa koko Venäjä-yhteistyötä. Kun itänaapurin ulko- ja sisäpoliittinen toiminta seurauksineen käy yhä vaikeammin ennustettavaksi ja avustajaksi palkattu, suomenvenäläinen Larissakin (Elena Spirina) vaikuttaa epäilyttävän pätevältä, ei paluuta harmaalta alueelta enää ole.

Juha Jokela on palkittu kirjailija-ohjaaja sekä Kansallisteatterin kotikirjailija. Kansallisteatteriin Jokela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterin 140-vuotisjuhlaesityksen Patriarkka (2012) sekä suomentanut ja ohjannut kiitetyn teoksen Keuhkot (2015). Lukuisten menestyneiden teatteriesitysten lisäksi Jokela on käsikirjoittanut myös televisiosarjoja. Jokelalle on myönnetty muun muassa Pohjoismainen näytelmäkirjallisuuspalkinto (2008) sekä Suomi-palkinto (2013).

ROOLEISSA Katariina Kaitue, Jani Karvinen, Kari Ketonen, Karin Pacius, Jukka-Pekka Palo, Elena Spirina ja Timo Tuominen; videolla Ria Kataja

OHJAUS Juha Jokela
LAVASTUS Teppo Järvinen
PUKUSUUNNITTELU Tarja Simonen
VALOSUUNNITTELU Max Wikström
ÄÄNISUUNNITTELU Tommi Koskinen
VIDEOSUUNNITTELU Timo Teräväinen
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Pauliina Manninen
DRAMATURGI Minna Leino
OHJAAJAN ASSISTENTTI Martina Marti