Rakkauskirjeitä

Oulun teatterin syksyn vierailuohjelmisto tarjoaa näytelmät Maailman ympäri 80 päivässäVanhoja poikiaRakkauskirjeitä, Mustarastas, Viikset, Näyttelijän kuolemaPunkkuelämää ja Korot kattoon sekä kamarioopperan Koria täti, tanssiesitykset Breath ja Graces, sekä konsertit Cassiopeia ja Musta lammas, Osmo Ikonen sekä Göstan joululaulut. Lisäksi Helsingin Sanomien Musta laatikko palaa Ouluun.

Vierailuohjelmistossamme näkyy kaipuu runsaaseen, värikkääseen ja monella tavalla aisteja värisyttelevään elämään koronapandemian ankeuden ja yhteydettömyyden jälkeen. Syleilemme iloisesti erilaisia aiheita, tyylilajeja ja esittävän taiteen lajeja”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Suurella näyttämöllä loistavat Seela Sella ja Esko Roine

Musiikkiteatteri Kapsäkin Maailman ympäri 80 päivässä on vauhdikas koko perheen seikkailu Jules Vernen klassikosta. Jussi Nikkilän ohjaamassa tulkinnassa viisi näyttelijää sukeltaa pelottomasti ja ennakkoluulottomasti tekoviiksiä, takkeja ja mantereita tiuhaan vaihtaen jännityksen täyteiseen seikkailuun. Matkaa tehdään ohikiitävistä maisemista inspiroituvan musiikin siivittämänä. Suurella näyttämöllä 2.9., kaksi esitystä.

Tommi Auvisen ja Seija Holman Vanhoja poikia on näytelmä miehistä ja unelmista, ja se rakentuu Junnu Vainion laulujen ympärille. Rooleissa Taneli MäkeläEsko RoineTuomas Uusitalo ja Puntti Valtonen. Kantaesitys oli Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 6.11.2018. Suurella näyttämöllä 4.9., kaksi esitystä.

Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Rakkauskirjeitä on tarina kahdesta lapsuudenystävästä, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Tätä näytelmää ovat maailmalla aiemmin esittäneet muun muassa Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow ja Tom Hanks. Suurella näyttämöllä 20.10.

Tero Saarinen Companyn Breath on tanssia, musiikkia ja visuaalisuutta yhdistävä teos, joka tuotetaan yhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin keskuksen kanssa. Vangitsevasta esiintyjyydestään tunnetut koreografi-tanssija Tero Saarinen ja ”harmonikkataiteen Jimi Hendrix” Kimmo Pohjonen ottavat mittaa toisistaan äänen ja liikkeen voimaverkossa. Elävä musiikki, tanssi ja visuaalisuus kietoutuvat yhteen luoden villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia – beckettmäisellä elämän pohdinnalla ja absurdilla huumorilla maustettuna. Suurella näyttämöllä 16.11.

Musta laatikko saapuu uudestaan suurelle näyttämölle 1.12. Musta laatikko on ainutlaatuinen elävän journalismin esitys, joka ottaa katsojan mukaan hämmästyttävien tietojen, yllättävien oivallusten ja koskettavien tositarinoiden äärelle. Pitkään valmisteltujen ja aiemmin julkaisemattomien tarinoiden kertojina ovat Helsingin Sanomien toimittajat ja kuvaajat.

Pikisalin teatterivierailuissa kamarioopperaa, monologeja ja komediaa

Koria täti on 1960-luvun lopun jouluviikolle eteläpohjalaiseen taloon sijoittuva monologiooppera, joka sai kantaesityksensä Turun kaupunginteatterissa joulukuussa 2021. Sopraano Päivi Nisulan esittämä päähenkilö on hitaasti dementoituva vanha emäntä, joka on eristetty muusta perheestä ja suljettu omaan kamariinsa. Hän ei ymmärrä, miksi on tullut suljetuksi oven taakse yksinäisyyteen, eikä hän enää tiedä, millaista on elämä sen toisella puolen. Väkevän monologioopperan libretosta vastaa kolme kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana ollut kirjailija Tommi Kinnunen. Pikisalissa 1.10., kaksi esitystä.

KOM-teatterin Mustarastas – eli kadonnut veli on omakohtainen esitys menetyksestä, kaipuusta, toivosta ja parantumisesta. Se on esitys siskosta ja veljestä, äidistä ja tyttärestä, sekä pienestä linnusta, joka lensi kerta toisensa jälkeen ikkunalaudalle laulamaan. Eeva Soivio ja Lauri Maijala ovat koonneet esityksen materiaalin perheen muistojen, todistajanlausuntojen, ja Soivion kirjoittaman novellin pohjalta. Monologi sai kantaesityksensä KOM-teatterin aulanäyttämöllä huhtikuussa 2017. Pikisalissa 22.10.

Viikset on Essi Rossin ohjaama ja Emmanuel Carrèren romaaniin pohjautuva kiehtova näyttämöteos, joka saa alkunsa miehen ajaessa viiksensä. Kaikki synnit -televisiosarjasta tutun Johannes Holopaisen tähdittämä monologi on hengästyttävä ja viiltävän kaunis odysseia miehestä, joka löytää reiän todellisuudesta ja yrittää korjata sen ennen katoamistaan. Ihmismielen ja universumin hitaassa törmäyksessä avautuu ennennäkemättömiä tiloja, haluja, tunteita ja kuvia. Pikisalissa 11.11. ja 12.11.

Vaara-kollektiivin Näyttelijän kuolema on näyttelijän ruumiinavaus ja kuolinsyyn tutkimus. Se tutkii näyttelemiseen ja esillä olemiseen liittyviä tiedostamattomia motiiveja, häpeää ja narsistisia tarpeita. Näyttelijän kuolema avaa katsomiskokemusta psykologian näkökulmasta. Mitä vakavammin työryhmä on tehnyt työtä esityksen parissa, sitä enemmän esityksen aihepiireistä on paljastunut myös koomisia piirteitä. Eino Saaren ohjaama esitys puhuu asioista, jotka jätämme sanomatta, kun puhumme teatterista. Esitys valittiin tänä vuonna myös Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon. Näyttämöllä Elina Hietala ja Heikki Törmi. Pikisalissa 19.11.

Joulun alla komediaa tarjoilevat koomikot Ria Kataja ja Minna Kivelä tutuilla esityksillään Punkkuelämää Pikisalissa 16.12. ja Korot kattoon Pikisalissa 17.12. Punkkuelämää on ratkiriemukas teatteriralli, joka vastaa tyhjentävästi niihin kysymyksiin, jotka meidän kaikkien mieltä toisinaan askarruttavat. Korot kattoon on komedia kovasta yrittämisestä ihmissuhteiden viidakossa.

Tanssia, kuorolaulua ja viihdemusiikkia Pikisalissa

Tanssiteos Graces perustuu mytologiaan Zeuksen kolmesta tyttärestä Euphrosynestä, Aglaeasta ja Thaliasta, jotka säteilivat loistoa, iloa ja vaurautta. Kolme mieshahmoa luovat näyttämön ihmisyyden ja abstraktin väliin pysäytettyyn tilaan – tilaan, jossa mies ja nainen kohtaavat ilman rooleja ja tanssivat luonnon rytmiin. Miesten kanssa lavalla esiintyvän koreografi Silvia Gribaudin teokset nostavat epätäydellisyyden taidemuodoksi suoralla, julmalla ja empaattisen koomisella tyylillä ilman tanssin, teatterin ja esittävän taiteen välisiä rajoja. Graces on osa OuDance-festivaalin ohjelmistoa, ja se tuotetaan yhdessä Jojo – Oulun Tanssin keskuksen kanssa. Pikisalissa 17.9.

Laulaja, lauluntekijä, multi-instrumentalisti ja musiikkituottaja Osmo Ikonen tunnetaan soolouransa lisäksi Sunrise Avenue -yhtyeen kosketinsoittajana ja muun muassa SuomiLOVE-ohjelman solistina sekä sovittajana. Englanninkielisten julkaisujen jälkeen laulukielen suomeen vaihtaneen artistin ensimmäinen suomenkielinen albumi Yhden miehen armeija ilmestyi kesällä 2021. Lämmin ja tunnistettava laulusoundi, energinen lavakarisma, poikkeuksellinen lahjakkuus useiden eri soitinten taitajana sekä pitkä ura musiikin parissa on tehnyt hänestä arvostetun artistin ympäri Suomen. Pikisalissa 24.9.

Rytmimusiikin erityisosaajat Cassiopeia Oulusta ja Musta lammas Helsingistä näyttävät, mitä kuorolaulu voi tänä päivänä parhaimmillaan olla. Vanhahtavat käsitykset laitetaan uusiksi tässä konsertissa, jossa kuullaan laajasti ulkomaisten ja kotimaisten artistien musiikkia sekä myös omaa tuotantoa. Illan aikana kuultavat sovitukset ovat lähes kaikki esittäjilleen räätälöityjä, mikä takaa ainutlaatuisen konserttikokonaisuuden. Kuorot esiintyvät myös yhdessä superkokoonpanona, joten tiedossa on jotain uraauurtavaa ja ainutlaatuista. Keväältä 2022 peruuntuneet konsertit Pikisalissa 14.10. ja 15.10., kolme konserttia.

Gösta Sundqvistin haikean suloisia jouluaiheisia kappaleita tulkitsevat joulun alla Minja Koski ja Mikael Saari sekä Lumos-jousikvartetti Göstan joululaulut -konsertissa. Heiltä on tulossa kyseisistä kappaleista cover-albumi marraskuussa 2022, ja konsertti on osa levynjulkaisukiertuetta. Laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä Minja Koski julkaisee omaa musiikkiaan artistinimellä M. Muusikko-näyttelijä Mikael Saari nousi suuremman yleisön tietoisuuteen Uuden Musiikin Kilpailu -ohjelman kautta, jossa hän kilpaili itse kirjoittamallaan kappaleella On It Goes. Lumos-jousikvartetti on jousien mahdollisuuksia esittelevä ystävien muodostama jousikvartetti, ja siinä soittavat Anette GrevbergNiklas HagmarkSirkku Hilanko ja Annukka Nevalainen-Lius. Pikisalissa 26.11.

Oulun teatterin syksyn 2022 vierailujen liput tulevat myyntiin 11.5.2022.