Kuva: Kaisa Tiri

Tarinoita irtiotosta, mielen lujuudesta, voittamisesta ja häviämisestä – niistä koostuu Oulun teatterin ensi kevään oma ohjelmisto. Omien näytelmien rinnalle ohjelmistoa täydentämään saadaan jälleen kiinnostava ja monipuolinen vierailukattaus. 

Tahto on kertomus yhdestä kaikkien aikojen menestyneimmästä suomalaishiihtäjästä Aino-Kaisa Saarisesta. Aina Bergrothin näytelmä piirtää esiin, paitsi yhden hollolalaisen nuoren naisen, myös useamman sukupolven mielenmaiseman. Kilpahiihdon maailman kautta näytelmä kuvaa ihanteitamme, niiden särkymistä ja uudelleen kokoamista pettymysten jälkeen. Ohjaus Kaisa-Liisa Logrén. Ensi-ilta la 6.2.2021, suurella näyttämöllä.

Kevään toinen suuren näyttämön ensi-ilta on Arto Paasilinnan tunnettuun romaaniin pohjautuva Jäniksen vuosi. Romaanin uuden vuosituhannen näyttämösovituksessa etsitään erityistä luontosuhdetta ja uskallusta uneksia. Jäniksen vuosi on hullujen aikojen surkuhupaelma meistä kaikista Vatasista, kesytetyistä ja villiintyneistä. Ohjaus Eljas Liinamaa. Ensi-ilta la 13.3.2021 suurella näyttämöllä.

Kolmas kevään oma ensi-ilta on Ouluun palanneen Heta Haanperän ohjaama ja käsikirjoittama Poikani joka katosi. Se on esitys perheen häpeästä, syyllisyydestä, pelosta, huolesta, hädästä ja siitä toivosta, johon takertuu silloin, kun lapsi katoaa huumeisiin ja tilalle astuu huppupäinen hahmo, jota vastaantulijat väistävät. Ensi-ilta pe 12.3.2021 pienellä näyttämöllä. 

Näytelmien lisäksi keväällä Pikisaliin saadaan myös musiikillinen runoilta, kun pitkänlinjan näyttelijämme Hannu Pelkonen nousee lavalle oululaisten huippumuusikoiden kera. Kultasannotettu tie on Hannun eläkkeellejäämiskonsertti, joka koostuu Aleksis Kiven runoista ja Hannun itse runoihin säveltämistä lauluista. Kultasannotettu tie nähtiin edellisen kerran samalla kokoonpanolla Oulun teatterissa 1996 eli 24 vuotta sitten.

Vierailuihin tuttuja suosikkeja ja uusia tuttavuuksia 

Tammikuussa 2021 vierailuohjelmiston käynnistää jo aiemmin julkaistu Karpolla on asiaa. Esitys koostuu samannimisen tv-sarjan eri jaksoissa kerrotuista todellisista tarinoista.

Aiemmasta loppuunmyydystä vierailustaan tuttu Kuin raivo äiti palaa keväällä Oulun teatteriin. Esitys on kipeän hauska ja rehellinen kuvaus erään äidin elämästä, tarina tempoilevasta ylisuorittajasta, joka kilpailee kellon kanssa ja heittelee hampurilaisia seinään.

Uusia tuttavuuksia tarjoilevat keväällä nykyooppera Baby Jane, Kansallisoopperan Laila sekä Teatteri Telakan Hullu. 

Baby Jane on kirjailija Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin pohjautuva nykyooppera. Se on moderni kuvaus kahden naisen välille syntyvästä rakkaussuhteesta, jota värittävät kipeät teemat mielenterveyden ongelmista ja niistä aiheutuvasta syrjäytymisestä yhteiskunnassa.

Kansallisoopperan Laila kutsuu luomaan todellisuuttaan ja tulevaisuuden maailmaa yhdessä keinoälyn kanssa. Hiljattain kansainvälisen FEDORA-palkinnon voittanut esitys haastaa kohtaamaan ne toiveemme, pelkomme ja levottomuutemme, joita teknologia ja tuntematon huominen synnyttävät. Esitys toteutetaan yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien kanssa.

Hullu on puolestaan Finlandia-palkitun Juha Hurmeen samannimiseen romaaniin perustuva puolifiktiivinen tarina siitä, kun järki lähtee kävelylle ja palaa kuukauden kuluttua takaisin.

TV:stä ja edellisestä huikeasta vierailustaan tutut ammattitanssijat nähdään keväällä Oulussa, kun Tanssien Tähtiin Show lähtee uudelle kiertueelle! Lisäksi teatterin suurelle näyttämölle palaa tanssia, musiikkia ja visuaalisuutta yhdistävä Breath. Vierailuesitys on tuotettu yhdessä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen sekä Oulun Musiikkijuhlien kanssa.

Näiden lisäksi viime keväältä peruuntuneet vierailut Valehtelijan peruukki ja Parasta elämässä palaavat vierailuohjelmistoon. Huippunäyttelijöillä varustetut vierailuesitykset nousevat suurelle näyttämölle loppukeväästä. 

Kevään vierailuaikataulu:

Karpolla on asiaa 26.1. klo 19, Suuri näyttämö
Kuin raivo äiti 5.2. klo 19 ja 6.2. klo 19, Pikisali
Baby Jane 26.2. klo 19, Suuri näyttämö
Laila 20.2.-27.3. Pikisali (esityksiä yhteensä 72 kpl)
Tanssien tähtiin show 17.3. klo 18 ja 20, Suuri näyttämö
Breath 24.3. klo 19, Suuri näyttämö
Hullu 23.4. klo 19 ja 24.4. klo 19, Pikisali
Valehtelijan peruukki 28.4. klo 19, Suuri näyttämö
Parasta elämässä 6.5. klo 19 ja 7.5. klo 13, Suuri näyttämö

Kevään 2021 esitysten lipunmyynti alkaa tiistaina 24.11. klo 11.
Tutustu koko ohjelmistoon teatterin nettisivuilla teatteri.ouka.fi/ohjelmisto.