Hyväntekeväisyysesitys Talo horjahti perustuu ukrainalaisten nykykirjailijoiden tuoreisiin kokemuksiin sodan keskeltä. Esityksessä kuullaan kahdeksan ukrainalaisen kirjailijan tekstejä, jotka näytelmäkirjailija Elli Salo on sovittanut kokonaisuudeksi. Esityksen lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä ukrainalaisten lasten hyväksi Unicefin kautta.

Esitys koostuu ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden, kirjoittajien ja kuvittajien monologeista ja sodanaikaisista päiväkirjamerkinnöistä. Tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Kuvitus on ukrainalaisen lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin sotapäiväkirjasta. Esiintyjinä ovat KOM-teatterin oman ensemblen näyttelijät.

Kotini ei ole vielä palanut, mutta olen sanonut sille varmuuden vuoksi hyvästit jo monta kertaa ja kaikelle sille mikä on minulle rakasta. Minä seison pimeässä, sisareni ja veljeni, ystävieni vieressä, kuolleen äitini, mummoni, vaarini, isovaarini, isomummoni, niiden kaikkien ukrainalaisten vieressä, jotka ovat kuolleet tässä tai jossain toisessa sodassa tai silloin kun on ollut hetki rauhallista ja levollista. Miten me selviämme tästä pimeydestä? Selviämmekö me? Mitä kirjoittaa seuraavaksi, en oikein tiedä“, kirjoitti kiovalainen näytelmäkirjailija Andrii Bondarenko 11.3.2022.

“Pommitusten aikana on hyvä tiskata – se vie ajatukset muualle”

”Minua koskettavat eniten sellaiset lauseet, kuin: ’Pommitusten aikana on hyvä tiskata, se vie ajatukset muualle.’ Ihmiset eivät muutu sodassa sotaelokuvan sankareiksi, vaan pysyvät yhtä arkisina ja kömpelöinä kuin ennenkin, siitäkin huolimatta, että ympärillä kaikki muuttuu yhtäkkiä elämän ja kuoleman kysymykseksi. Toisaalta yhdessä monologissa eräs äiti kertoo, miten hän on melkein puolisokea, mutta näkee puhelimen näytöltä pienimmänkin tekstin ruipaleen, kun kyse on siitä, miten hän saa lapsensa turvaan”, tekstit kokonaisuudeksi sovittanut Elli Salo toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa (25.4.2022).

Suurin osa ukrainalaiskirjailijoista on paennut Ukrainasta, mutta Salon ystävä Oleg elää keskellä Harkovan pommituksia. ”Aikaisemmin ystäväni kertoili havaintoja ja yksityiskohtia sodan arjesta, mutta tällä hetkellä viesteissä ei ole adjektiiveja, eikä sivulauseita. Siitä tietää, että tilanne on tosi paha. Kysyn joka aamu, onko hän hengissä. Tämä kaikki olisi ihan absurdia, jos tämä ei olisi niin äärimmäisen kauheaa. Tänään hän viestitti, että ateistitkin ovat alkaneet rukoilla. Helvetti on totta.”

Talo horjahti -hyväntekeväisyysesitys toteutetaan KOM-teatterin lisäksi ainakin Kajaanin kaupunginteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja Tampereen työväenteatterissa. Helsingissä lukudraaman esittävät Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Niko Saarela ja Juho Milonoff.

Lisätietoa: https://kom-teatteri.fi/ohjelmisto/talohorjahti/

Liput: 15/25/50/75/100€, myyntituotto lahjoitetaan lyhentämättömänä ukrainalaisten lasten hyväksi Unicefin kautta.

Kirjailijat: Oleg Mihailov, Olja Grebennik, Julija Gontšar, Lena Ljahušonkova, Ljudmila Timošenko, Andrii Bondarenko, Asja Bazdyreva ja Oksana Savčenko
Tekstit sovittanut kokonaisuudeksi: Elli Salo

Esiintyjinä KOM-teatterin näyttelijäensemblen jäsenet