KUVA: TOMI SUOVANKOSKI

Ella Mettänen ja Miiko Toiviainen aloittavat KOM-teatterissa näyttelijöinä. Mettänen nähdään tänä keväänä ensi-iltansa saavassa Jussi Kylätaskun Runar ja Kyllikki -näytelmässä, Toiviainen nähdään KOM-teatterin ensi syksyn uudessa näytelmässä.

“Sen lisäksi, että Ella Mettänen ja Miiko Toiviainen ovat eräitä oman sukupolvensa taitavimpia näyttelijöitä, ovat he myös ajattelultaan ja maailmankuvaltaan tekijöitä, jotka tuottavat korvaamatonta henkistä lisäarvoa siellä missä työtä tekevätkin. Siksi olemmekin onnellisia ja innoissamme, että saamme Ellan ja Miikon osaksi juuri KOM-teatterin ensemblea, juuri tänä juhlavuonna”, iloitsee KOM-teatterin taiteellinen johtaja Lauri Maijala.

“KOM-teatterin ensemblessä aloittaminen tuntuu jännittävältä, etuoikeutetulta ja vastuulliselta, sillä KOM-teatterin historia ja tausta on niin merkityksellinen”, Ella Mettänen summaa uutteen työhön liittyviä tunnelmiaan.

Mettäsen ensimmäinen KOM-muisto liittyy teatterihistorian tunteihin: “Opintoihini on mahtunut monta teatterihistorian kurssia, joihin on sisältynyt aina sisältynyt myös KOM-teatterin historiaa. Näyttelijän urasta haaveilleen tytön silmissä KOM-teatterin ensemble on näyttäytynyt jykevänä ja juurtuneena. Tuntuukin epätodelliselta aloittaa työt KOM-teatterissa, suomalaisen teatterihistorian ytimessä.”

Miiko Toiviainen puolestaan näkee KOM-teatterin mystisenä ja taiteellisesti utopistisena teatterina, jossa on onnistuttu tekemään upeita esityksiä vuodesta toiseen. Hän muistaa erityisesti Lauri Maijalan ohjaaman Kolme sisarta -näytelmän vuodelta 2014: “Näytelmän lopussa näyttelijät poistuivat näyttämöltä katsomon yli kiiveten, ikäänkuin yleisön saattamina. Tsehov jää minulle usein etäiseksi, joten vahvojen tunteiden herättäminen oli jo itsessään suuri meriitti. Olin todella vaikuttunut.”

Molemmat näyttelijät kunnioittavat KOM-teatterin perintöä, mutta haluavat kiinnitysvuosinaan tuoda esille myös uuden sukupolven näkemystä teatteritaiteeseen ja maailmaan. Heidän mukaansa teatterikenttä on moninaistunut viime vuosina ja tämä olisi tärkeää huomioida KOM-teatterissa. “On tärkeää kohdata mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä riippumatta heidän taustastaan, sosiaalisesta piiristään, arvomaailmastaan, yhteiskunnallisesta asemastaan ja toimintakyvystään”, Mettänen pohtii.

Molemmat näyttelijät pitävät harvinaislaatuisena ja arvokkaana sitä, että KOM-teatterissa myös näyttelijät saavat vaikuttaa teatterin ohjelmistovalintoihin. Toiviaisen mielestä innostavaa on myös se, miten uudet näyttelijät on otettu vastaan KOM-teatterilla: “KOMilaiset tavatessa oli heti tervetullut olo, tähän yhteisöön saa tuoda jotakin uutta ja oman itsensä sellaisena kuin on. Olen tehnyt freelancerina töitä ja odotan innolla KOM-yhteisön osana olemista. Että on se paikka ja porukka johon palata, oma teatteriperhe.”

Ella Mettänen (s.1989) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelmasta keväällä 2016 ja sai samana vuonna Ida Aalberg -säätiön vastavalmistuneen näyttelijän stipendin. Hän oli kiinnityksellä Tampereen Teatterissa vuosina 2016-2018 ja on työskennellyt viime vuosina muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Teatteri Jurkassa, ja tehnyt rooleja televisioon, elokuvaan ja radioon. Mettänen oli ehdolla vuoden teatterinäyttelijäksi vuonna 2019 Helsingin kaupunginteatterin näytelmästä Riistapolku (ohj. Lauri Maijala). Viimeksi Mettänen on näytellyt Anneli Kannon ja Lauri Maijasen Punaorvot-näytelmässä. Mettänen kuuluu myös vuonna 2016 perustettuun Tarinateatteri Voxiin ja  ollut Meriteatterin jäsenenä vuodesta 2015 lähtien. Lisäksi Mettänen on kiertänyt kahdelle näyttelijälle sovitetuilla suosituilla klassikoilla Lokki ja Niskavuoren Heta (ohj. Henri Tuulasjärvi).

Miiko Toiviainen (s. 1989) valmistui Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta vuonna 2014. Teatteritaiteen maisterin paperit hän sai Teatterikorkeakoulusta vuonna 2018 ja samana vuonna hänet palkittiin Vuoden nuori lausuja -palkinnolla Veikko Sinisalo -kilpailussa. Toiviaisella on muusikkotausta ja hän on suorittanut musiikkiteatterin maisteriopinnot Lontoossa, Mountview Academy of Theatre Arts:issa. Viime vuosina Toiviainen on työskennellyt muun muassa Q-teatterissa sekä Turun kaupunginteatterissa ja tehnyt kuunnelmia sekä dubbauksia. Toiviainen valittiin vuonna 2019 vuoden teatterinäyttelijäksi Kepeä elämäni -monologistaan, joka voitti Valtakunnallisen Monologikilpailun vuonna 2020. Toiviainen kuuluu myös Stella Polaris -improvisaatioryhmään.