a463d14a4ae3c05c_featured

Valokuvaaja: Kari Sunnari Tampereen Työväen Teatteri

Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama, Seela Sellan ja Verneri Liljan tähdittämä yleisö- ja arvostelumenestys Hitler ja Blondi saa Helsingin ensi-iltansa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syksyllä 2020.

”Kesäkuussa 2017 kysyin puoliksi leikilläni Seela Sellalta, onko hänellä mielessä joku rooli, jonka hän haluaisi vielä näytellä. Vastaus tuli heti: hän haluaisi esittää Hitleriä. Huvituin, hämmennyinkin ‒ ja jäin sulattelemaan kuulemaani. Pian oivalsin: jos Hitleriä esittää 83-vuotias juutalainen nainen, olen löytänyt teatterillisesti ja sisällöllisesti kiinnostavan ja omaäänisen tavan tuoda tämä modernin historian keskeisin hahmo näyttämölle. Muutaman viikon rohkeutta kerättyäni soitin Seelalle ja tiedustelin, vitsailiko hän vai oliko tosissaan. ’Tosissani tietysti’, vastasi Seela. ’Loistavaa. No, jos mä kirjoitan sinulle Hitlerin, lähdetkö tekemään?’ kysyin. ’Tottakai. Jos vain vielä elän.’

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin – vakuutettuani peräti kaksi teatterinjohtajaa ideamme erinomaisuudesta ‒ olemme valmiit esittämään yhteisen näkemyksemme siitä, kuka ja mikä oli miehiään Adolf Hitler. Tuo koditon kuljeskelija, katkeroitunut wannabe-taiteilija, kokonaisia armeijoita liikutteleva korpraali, bestseller-kirjailija, Tuhatvuotisen Valtakunnan Johtaja, alakuloinen sekakäyttäjä, antisemiitti, fasisti, vegetaristi, absolutisti ja sosiaalidarwinisti, eläin- joskaan ei ihmisystävä, käsiään hurjasti huitovien, kirkuvien ihmisjoukkojen lemmikki ja mahtipontisiin unelmiinsa takertunut mammanpoika. Ja millaisena hän saattaisi näyttäytyä uskollisen mutta tarkkavaistoisen saksanpaimenkoiran silmin nähtynä.”
Michael Baran

Hitler ja Blondi on tuotettu ja toteutettu Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyönä. Kantaesitys oli TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä 19.2.2020.

Helsingin ensi-ilta Suurella näyttämöllä syyskaudella 2020.

Näyttämöllä Seela Sella, Verneri Lilja (TTT) ja Mariola Aniolek / Niina Ranta

Ohjaus Michael Baran (SKT)
Lavastus ja puvut Tarja Simone (SKT)
Valosuunnittelu Eero Auvinen (TTT)
Äänet, äänisuunnittelu Kyösti Kallio (TTT)
Äänet, dj-materiaalit Juhani Nuorvala ja Juhani Liimatainen
Tuottaja Heidi Kollanus (TTT)