jussi_puhakka

jussi_puhakka

Juha Vainiosta kertovan Sellaista elämä on -näytelmän pääroolissa tullaan näkemään kesällä 2020 Jussi Puhakka.

Naisvuoren kesäteatterissa nähdään kesällä 2020 musiikkinäytelmä Sellaista elämä on, joka kertoo tuhansia lauluja kirjoittaneen Juha Vainion tarinan. Näytelmän ohjaa jälleen Mikko Kivinen ja pääroolissa Juha Vainiona nähdään Jussi Puhakka, jolla on takana pitkä ura eri teattereiden lavoilla. Puhakka on ollut Joensuun, Kotkan ja Lahden kaupunginteattereissa, minkä lisäksi hän on improvisaatiotyhmä Reactorin perustaja sekä tehnyt paljon sivurooleja tv- ja elokuvatuotannoissa.

Puhakan juuret näyttelijänä ovat Masalan Nuorisoteatterissa Kirkkonummella, johon hänet houkuttelivat rippikoululeirin isoset. Sieltä asti Puhakan mukana on kulkenut harrastajateatterin ohjaajan ajatus siitä, että teatteri on näyttelijää isompi asia. ”Tätä ajatusta olen yrittänyt varjella työurani varrella. Jokainen esitys on valtavan yhteisen työn tulos; jokainen osa-alue palvelee suurta päämäärää – yleisölle esitettävää teosta. Tästä yhteisestä tekemisestä, jokaisen työpanoksen kunnioituksesta, kumpuaa rakkauteni teatteriin.”

Puhakan mielestä näyttelijän tehtävä ei ole eläytyä tai samaistua rooliin, vaan saada katsoja eläytymään ja samaistumaan. ”Näyttelijä näyttelee, jotta katsoja voisi vaikuttua, tuntea.”

Teatterissa Puhakkaa kiehtoo jatkuva ennalta-arvaamattomuus ja se, että mitä tahansa voi tapahtua. Näyttelijältä se vaatii jatkuvaa hereillä oloa ja valmiutta reagoimaan tarvittaessa näytelmän tyylilaji, roolihenkilön ominaisuudet ja ohjaajan toiveet huomioon ottaen. Joskus yllättävät tilanteet saa käännettyään hyväkseen ja joskus ei. Kerran näin kävi Lahden kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa, kun paloesirippu ei auennutkaan.

”Olin lavalla kahden Jorma Uotisen kanssa, enkä uskaltanut haastaa häntä tanssilliseen improvisaatioon. Dueton sijaan päädyin vain tuijottelemaan tuota suomalaisen tanssin ikonia, toivoen, että sekunnit eivät tunnu yleisöstä yhtä pitkiltä kuin minusta.”

Toisella kerralla Puhakka sen sijaan käytti tilannetta hyväksi, kun näytelmän viimeisessä esityksessä vastanäyttelijän vaatteen rintamus lähti repeämään Puhakan hahmon roikkuessa siinä epätoivoisena kiinni. Hän antoi vaatteen revetä, puvustolle siitä kun ei koituisi harmia, ja käytti suikaletta hyväkseen heti seuraavassa tilanteessa, jossa hänen piti kuristaa vastanäyttelijäänsä.

Puhakalle työn hänen harrastuksensa ja toisinpäin: ”Jos en olisi kitaroiva ja laulava näyttelijä, joka lukee kirjoja työkseen sekä rustailee käsikirjoituksia, harrastaisin varmasti niitä kaikkia”. Ainut harrastus, josta ammattia hänelle ei tullut eikä tule, on golf. ”Kesällä olisi kiva pelata Mikkelissä, jos kesäteatterin harjoituksilta ja esityksiltä kerkeää. ” Puhakka toteaa.

Mikkeli ei itsessään ole tuttu, vaikka ohi tuli ajeltua Puhakan ollessa Joensuun kaupunginteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä. ”Nyt saan pysähtyä ja viettää koko kesän Mikkelissä!”

Lisätietoa Sellaista elämä on -näytelmästä: http://www.mikkelinteatteri.fi/ohjelmisto?ohjelma=142