image003

image003

Kuvassa Maija (Marja Sundgren) ja Janne (Ville-Veikko Valtanen) Kuva: Sini Kero

Maijan usko kantaa läpi tarinan
Tämä tunteellinen ja intensiivinen musikaali on selviytymistarina, joka kertoo elinikäisestä rakkaudesta sekä elämästä luonnon sylissä.

Eletään 1800-luvun saaristossa. Maija naitetaan kalastaja-Jannelle. Nuoripari asettuu asumaan kaukaiselle Myrskyluodolle. Hiljalleen lempi lämpenee ja avioliitto kasvaa suureksi rakkaustarinaksi. Onnen hetket, arvaamattomat käänteet sekä vuodenajat seuraavat toisiaan.

Maija laulaa “Anteeksi, että en riitä…” Lieneekö tämä naisen sielun sisään kirjoitettu ikuinen ristiriita?

Varkauden Teatterin musikaali perustuu Anni Blomqvistin romaanisarjaan, josta sen on dramatisoinut näytelmäksi Jussi Helminen. Musikaalin yhdessä pääosassa on Matti Puurtisen tunnelmallinen musiikki, joka soi kauniisti Sami Ruutiaisen johtaman orkesterin käsissä.  Kaihoisan lisävireen musikaaliin tuo tietoisuus, että näyttelijämme Annikka Kaistinen juhlii eläköitymistään vanhan Maijan roolissa.

 Anni Blomqvist  (1909-1990) eli koko elämänsä Ahvenanmaan saaristossa, meren keskellä. Kun Blomqvistin mies ja poika hukkuivat myrskyssä, hän alkoi purkaa suruaan kirjoittamalla. Kirjojen henkilöiden esikuvina toimivat perheenjäsenten lisäksi muutkin sukulaiset. Anni Blomqvistin mummo, Anna-Beata oli romaanin päähenkilön esikuva.

Ville Kiljusen vierailuohjaus
Myrskyluodon Maija on Ville Kiljusen toinen ohjaus talossamme. Hänen ensimmäinen ohjauksensa Varkauden Teatterille oli kiitetty toteutus Tuhkimosta keväällä 2018. Ville Kiljunen on näyttelijä, teatteriohjaaja ja opettaja Jyväskylästä. Villen juuret löytyvät Varkauden Luttilasta.

“Teatterintekijälle tunnelmien luonti on aina ensiarvoisen tärkeää tarinoiden kertomisessa. Maijan tarina sijoittuu merisaaristoon ja ensin mietin voiko savolaistyöryhmä päästä oikeaan tunnelmaan. Epäily oli turha, tunnelmat näytelmässä ovat niin vahvoja, etteivät ne jätä ketään kylmäksi, ensilukemisesta lähtien olen tuntenut olevani itse luodolla Maijan perheen seurassa.”, miettii ohjaaja Ville Kiljunen ja jatkaa: “Tällä kertaa lavasteet olivat jo valmiina kun syksyllä aloitimme kohtausharjoitukset. Riitta Huttusen, Sami Härkösen ja Jani Jeulosen luoma kaunis puinen maailma oli omiaan viemään meidät muut oikeaan tunnelmaan. Myrskyluodon Maija on selvästi tärkeä koko talolle ja olen saanut työskennellä luottavaisessa tunnelmassa. Tunnelmat edellä tässä on siis menty.”

Anni Blomqvistin romaanisarjasta dramatisoinut Jussi Helminen, sävellys Matti Puurtinen. Ohjaus Ville Kiljunen, kapellimestari Sami Ruutiainen, koreografia Noora Puranen, lavastus Riitta Huttunen ja puvustus Taina Peltomäki. Kampaukset ja maskit on suunnitellut Miia Immonen, äänet Jussi Heiskanen, valot Marko Etelärinne ja tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty.

ROOLEISSA
Vanha-Maija………………………… Annikka Kaistinen

Maija………………………………………… Marja Sundgrén

Janne………………………………….. Ville-Veikko Valtanen

Mickel, Maijan isä………………….. Markku Ryytty

Maijan Äiti…………………………… Tiina Ruutiainen

Fia, Maijan sisko……………………. Mimmi Rantala

Anna Ulla, Maijan sisko…………… Venla Laari

Jan, Maijan veli…………………….. Jussi Immonen

Vallborg-kummi……………………. Leena Liimatainen

Erker, Jannen isä…………………… Eino Happonen

Erikk, renki…………………………… Matti Kröger

Pastori Saka Millangård…………… Reijo Kolari

Millangårdin ruustinna……………. Iiris Salmela

Magnus………………………………. Saku Taittonen

Fredrika, Magnuksen vaimo……. Venla Laari

Herrman……………………………… Jussi Immonen

Kustaava, Herrmanin vaimo…….. Iiris Salmela

Suutari-Olle………………………….. Eino Happonen

Ville……………………………………. Jesse Kinnunen

August, poika aikuisena………….. Matti Kröger

Johanna, tytär aikuisena…………. Venla Laari

Eeva, Augustin vaimo…………….. Mimmi Rantala

Lapset

Maria…………………………………………………………………. Roosa Ruutiainen

August, Mikael, Hindrik ja Sigfrid…………………………….. Eemeli Räisänen / Oskar Hämäläinen

………………………………………………………………………… Kuutti Suhonen / Jose Juvonen

………………………………………………………………………… Aapo Hauhia / Veeti Natunen

Lisäksi

kyläläisiä, sukulaisia, tanssijoita……………………………….. koko ensemble

Orkesteri

Kapellimestari/koskettimet…… Sami Ruutiainen

Haitari/koskettimet……………… Anssi Huotari

Kontrabasso………………………. Jukka Kolehmainen
Viulu…………………………………. Anni Ronimus

Rummut……………………………. Saku Taittonen

Sello…………………………………. Jussi Immonen

 Kuoro: Eino Happonen, Jussi Immonen, Jesse Kinnunen, Matti Kröger, Venla Laari, Mimmi Rantala, Roosa Ruutiainen, Tiina Ruutiainen, Markku Ryytty, Iiris Salmela, Saku Taittonen, Ville-Veikko Valtanen

Näytelmä saa syksyllä 32 esitystä ja keväällä 23 esitystä. Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 14.9.2019. Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Oikeuksia valvoo Agency North Oy.