Home » Varkauden Teatteri » Modernisoitu koko perheen satu Tuhkimosta tuo esiin oikean tytön: Ensi-ilta Varkauden Teatterissa 14.4.2018.

Modernisoitu koko perheen satu Tuhkimosta tuo esiin oikean tytön: Ensi-ilta Varkauden Teatterissa 14.4.2018.

image003

“Isä-kulta, miksi sinun pitää mennä naimisiin?” Kuvassa Maija Yrjölä ja Markku Ryytty

Olemme maustaneet satuklassikon muutamalla höppänällä hahmolla sekä tsiljoonalla kilolla taikapölyä
Tuhkimo on maailman suosituin satu, josta nyt nähdään Varkauden Teatterissa raikas versio. Sadun draama ja hersyvä komiikka tarjotaan kaikenikäisille sopivana soppana. Tuhkimossa tapahtuu teatterin taika.

Tarina on tuttu: Olipa kerran tyttö, jota kutsuttiin Tuhkimoksi. Tuo lisänimi tuli hänen alati tuhkaisista vaatteistaan. Tuhkimon elämä heitti häränpyllyä kun isä meni uusiin naimisiin. Asuminen uuden äitipuolen ja hänen tyttäriensä kanssa osoittautui vähintäänkin haastavaksi. Nämä kolme turhamaisuuden perikuvaa kun kohtelivat häntä kuin palvelijaa ja lörpöttelivät päivät pääksytysten vain itsestään. Tuhkimolla oli ennen ollut ihan oikeakin etunimi, mutta aikaa myöten ihmiset unohtivat sen.

Lohtua tilanteeseensa Tuhkimo saa käymällä äitinsä haudalla, sekä varsin yllättävästä suunnasta. Hän ei olekaan yksin! Tuhkimon elämä mullistuu taas, kun eräänä päivänä saapuu tieto, että prinssi järjestää tanssiaiset, joihin ihan kaikki ovat tervetulleita.

Löydä lapsi itsestäsi
Ohjaaja Ville Kiljunen on suuri kokoperheenteatterin ystävä. “Tarinan pitää olla mahtava, jotta umpirehelliset lapsikatsojat ottavat sen omakseen. Kysyttäessä miten Tuhkimon tarinaa on sitten uudistettu, Kiljunen vastaa: “Omassa lapsuudessani satujen asetelma oli se, että tyttö oli kaunis ja poika miekkaili. Pusu ja loppu. Maailma on muuttunut. Nykysaduissa tyttökin on toimija, tasavertainen. Eli siihen suuntaan olemme Tuhkimoa vieneet. Meille aikuisille teatterintekijöille tällaisten teosten harjoitteleminen on aina virkistävää, ei ole tärkeintä tehdä aikuisena lapsille, vaan löytää se oma sisäinen lapsi ja antaa sille lupa mennä. Ja silloin se on meinaan menoa.”

Tuhkimo on Ville Kiljusen ensimmäinen ohjaus Varkauden Teatterille. Varkaudesta lähtöisin olevan teatterimiehen tie vei nuorena Lapin yliopistoon ja Lapin ylioppilasteatteriin. Teatterikipinä oli tarttunut ja valmistuttuaan kasvatustieteen maisteriksi, haki Ville opiskelemaan Lahden kansanopistoon teatterilinjalle. Ville on näytellyt mm. Hämeenlinnan teatterissa ja Rauman kaupunginteatterissa sekä vieraillut Jyväskylän kaupunginteatterissa, Teatteri Eurooppa Neljässä ja Kuopion Uudessa Kesäteatterissa. Ville Kiljunen on tällä hetkellä Jyväskylän kristillisen opiston Teatterikoulutuksen opettaja ja freelancer-näyttelijä, jota on vuodesta 2009 työllistänyt tasaiseen tahtiin myös Pikku Kakkonen.

Varkauden Teatterin Tuhkimon on käsikirjoittanut kansansadun pohjalta Helena Anttonen. Ohjaus ja laulujen sanat Ville Kiljunen. Lavastus on Sami Härkösen, puvustus Taina Peltomäen ja koreografiat Piia Koliman. Musiikin lauluihin on säveltänyt Kari Suhonen ja niiden sovitukset sekä taustanauhat on tehnyt Ari Kauppinen. Kampaukset on tehnyt Kirsti Karttunen, äänet Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne sekä näyttämömiehenä Petteri Ryytty.

Rooleissa Jussi Immonen, Annikka Kaistinen, Kirsti Karttunen, Piia Kolima, Leena Liimatainen, Jukka-Pekka Löhönen, Tiina Ruutiainen, Markku Ryytty,  Ville-Veikko Valtanen ja Maija Yrjölä.

Näytelmä saa keväällä 13 esitystä ja jatkaa ohjelmistossa syksyllä 2018. Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 14.4.2018 klo 13.
Näytelmän arvioitu kesto on 1 tuntia 45 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Oikeuksia valvoo Agency North Oy.

Liput: 11-15 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Ticketmasterin kanavissa.