keuhkot_96_k_kuva_timo_teravainen

Henkilöt kuvassa: Ria Kataja ja Mikko Nousiainen Kuvaaja: Timo Teräväinen

Onko oikein hankkia lapsi tällaiseen maailmaan?

Näytelmä on pieni, mutta sen kysymykset isoja.

Ria Kataja
ja Mikko Nousiainen näyttelevät elämänvalintojaan pohtivaa pariskuntaa Duncan Macmillanin vuonna 2011 ilmestyneessä näytelmässä Keuhkot, jossa maapallonkokoiset ongelmat ottavat mittaa tavallisen ihmisen elämästä.

Taiturimaisesta dialogistaan tunnettu näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokela on suomentanut intiimin mutta monikerroksisen näytelmän ja vastaa sen ohjauksesta. Draama valinnoista, seurauksista ja elämän ennustamattomuudesta on viimeiseen hengenvetoon asti yllättävä, älykäs, hauska ja koskettava. Sen keskiössä on näyttelijäntyö paljaimmillaan ja parhaimmillaan.

Kumpi tuhoutuu ensin, planeetta vai parisuhde?

Näyttämöllä Ria Kataja ja Mikko Nousiainen
Ohjaus ja suomennos Juha Jokela

Suomen kantaesitys 18.9.2015 Kansallisteatterissa

Tietoa tekijöistä

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Duncan Macmillan on toiminut Paines Plough ja Royal Court -teattereiden residenssikirjailijana, ja kirjoittanut myös kuunnelmia ja elokuva- ja TV-käsikirjoituksia. Keuhkot-näytelmälle on myönnetty Winner of Best Play at the Off West End ja CBS Outstanding Drama -palkinnot. Keuhkot oli myös Outstanding Play at the Helen Hayes ja Best New Play Theatre UK 2012 -palkintoehdokkaana.

Juha Jokela on palkittu kirjailija-ohjaaja. Kansallisteatterissa hänen kädenjälkensä on näkynyt Kansallisteatterin 140-vuotisjuhlaesityksessä Patriarkka (2012). Muita Jokelan menestystöitä ovat olleet Esitystalous (2010) ja Esitystalous 2 – tehtävä Espoossa (2013) Espoon Kaupunginteatterissa ja Fundamentalisti Teatteri Jurkassa (2006). Hän on käsikirjoittanut myös lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia. Jokelalle on myönnetty muun muassa Pohjoismainen näytelmäkirjallisuuspalkinto sekä Suomi-palkinto.

Ria Kataja ja Mikko Nousiainen ovat suurelle yleisölle tuttuja lukuisista elokuva- ja televisiorooleistaan. Ria Kataja on näytellyt niin KOM-teatterissa, Teatteri Takomossa kuin Espoon, Helsingin ja Rauman kaupunginteattereissakin. Keuhkot on hänen ensimmäinen roolityönsä Kansallisteatterissa. Mikko Nousiainen on näytellyt Kansallisteatterin lisäksi muun muassa Ryhmäteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.
Käsiohjelma
Esityksen teemojen hengessä teoksella on ainoastaan sähköinen käsiohjelma osoitteessa http://keuhkot.neonto.com/
Käsiohjelman lukua varten voi ladata sovelluksen osoitteesta http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/keuhkot/

Esitykset Kajaanin Kaupunginteatterissa pe 16.12. klo 19 ja la 17.12. klo 14.
Kesto 1 t 40 min, ei väliaikaa. Liput 27/22/17 e