kissakuumallakatolla_pv01-81

Turun Kaupunginteatterin syksyn 2016 viimeinen ensi-ilta on Tennessee Williamsin moderni klassikko Kissa kuumalla katolla. Teos vie katsojansa maailmaan, joka on yhtä aikaa kaukana menneisyydessä ja armottoman ajankohtainen.

Tennessee Williams kirjoitti Kissa kuumalla katolla -näytelmän vuonna 1955. Näytelmässä syöpää sairastavan patriarkan Big Daddy Pollittin suku kokoontuu tämän syntymäpäiville perinnönjako mielessään. Illan aikana pinnalle nousee monenlaisia vaikeita ja käsittelemättömiä asioita.

Ohjaaja Sini Pesonen löytää yli kuusikymmentä vuotta sitten kirjoitetusta näytelmästä paljon nykyhetkeen liittyviä teemoja. Teoksessa käsitellään muun muassa valtaa, omaisuutta, riippuvuutta, rakkautta ja erilaisuuden ja heikkouden hyväksymistä.

”Kissa kuumalla katolla on oikeastaan enemmän ajaton kuin ajankohtainen, siksi sitä voi kutsua klassikoksi. Klassikko on aina ajankohtainen, jollei kulttuurimme ja ihminen sitten itsessään muutu, niin ettemme enää tunnista teoksen käsittelemiä teemoja”, Pesonen toteaa.

Kissa kuumalla katolla -näytelmä sijoittuu puuvillaplantaasille Yhdysvaltain Etelävaltioihin. Taneli Mäkelä esittää näytelmässä puuvillakuningasta, Pollittin perheen itseriittoista ja mielivaltaista patriarkkaa Big Daddya.

”Big Daddyn mielenmaisemaan sukeltaminen on ollut mielenkiintoinen seikkailu, niin kuin rooleihin tutustuminen aina. Hahmo on karmea ja hurja, mutta jollakin tavalla häntä pystyy myös ymmärtämään – joskaan ei aina hyväksymään”, Mäkelä toteaa.

”Tekijänä haluan ymmärtää myös sellaisia henkilöhahmoja, joita tosimaailmassa voisi olla vaikea sietää”, Sini Pesonen lisää.

Kissa kuumalla katolla saa ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin Logomo-teatterissa 28. ja 29. lokakuuta. Teoksen rooleissa nähdään Taneli Mäkelän lisäksi muun muassa Pyry Nikkilä, Niina Koponen ja Eila Halonen.

”Olemme palkitsevassa vaiheessa, jossa asiat alkavat isosti loksahdella paikoilleen. Yleisöä alkaa jo kaivata, jotta teosta pääsee esittämään siinä asetelmassa, jossa sen kuuluu olla”, Taneli Mäkelä kuvailee tunnelmaa ensi-illan alla.

”Olemme tehneet pitkän matkan tekstistä näyttämölle. On jännittävää nähdä, miten yleisö ottaa teoksen vastaan ja miten se alkaa elää omaa elämäänsä”, ohjaaja Sini Pesonen jatkaa.

Työryhmä: teksti Tennessee Williams, suomennos Juha Siltanen, ohjaus Sini Pesonen, lavastus Jani Uljas, lavastajan assistentti Mari Sipilä-Viitala, puvustus Henna-Riikka Taskinen, valosuunnittelu Janne Teivainen, videosuunnittelu Mika Hiltunen, äänisuunnittelu Jari Tengström, naamioinnin suunnittelu Heli Lindholm

Rooleissa: Pyry Nikkilä (Brick), Niina Koponen (Margaret), Taneli Mäkelä (Big Daddy), Eila Halonen (Big Mama), Stefan Karlsson (Gooper), Riitta Salminen (Mae), Ulla Koivuranta (tohtori Baugh), Kimmo Rasila (pastori Tooker)

Liput: perusliput 38 €, eläkeläiset 35 €, opiskelijat 32 €