b3ccbb751e311457_800x800ar

Helsingin Kaupunginteatteri, Kenraali ja Casanova. Kuvassa Pekka Laiho, Saija Lentonen, Santeri Kinnunen Kuva © Yehia Eweis

Pengerkadun näyttämön syksyn avaa Pasi Lampelan kirjottama ja ohjaama Kenraali ja Casanova. Suomalaisen kenraali Maunu Sprengtportenin ja venetsialaisen seikkailijan, Giacomo Casanovan kohtaamisesta kertova uutuusdraama saa kantaesityksensä 31. elokuuta. Tositapahtumiin perustuvan näytelmän nimirooleissa nähdään Santeri Kinnunen ja Pekka Laiho.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1700-1800-lukujen vaihteen molemmin puolin, ensin böömiläiseen kylpylään, sitten vallankumouksen jälkeiseen Pariisiin. Kuninkaansa pettänyt ja avioliitoissaan epäonnistunut suomalainen kenraali Maunu Sprengtporten (Santeri Kinnunen) kohtaa kylpylässä muistelmiaan kirjoittavan legendaarisen, mutta jo raihnaiseksi ehtineen venetsialaisen seikkailijan ja kirjailijan Giacomo Casanovan (Pekka Laiho). Tämä esittelee kenraalille vallankumousta paenneen ranskalaisen markiisittaren (Saija Lentonen) ja saa alkunsa rakkaustarina, joka pakottaa kaikki kolme päähenkilöä vastakkain toistensa, itsensä ja omien valintojensa kanssa. Näytelmän muissa rooleissa nähdään Rauno Ahonen, Sanna-June Hyde ja Jouko Klemettilä. Aikakauden musiikillisen äänimaailman luo esityksessä soittava cembalisti Aura Visala.

Näytelmän lavastuksen ja puvut on suunnitellut Markus Tsokkinen, ja valosuunnittelija on Mika Ijäs. Äänimaailman on suunnitellut Eradj Nazimov ja naamioinnin ja kampaukset Tuula Kuittinen.

Pasi Lampela (s. 1969) on tuottelias ja monipuolinen kirjailija ja ohjaaja. Hän on kirjoittanut 1990-luvun lopulta alkaen viisitoista näytelmää, kolme novellikokoelmaa ja romaanin, sekä käsikirjoittanut rikosdraamaa televisiolle. Lampela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Helsingin Kaupunginteatteriin teokset Viattomuuden loppu (2003), Tiimi (2005), Geneve (2007), Kuilu (2009) ja Meidän poika (2011).

Kirjailija-ohjaaja Pasi Lampela kertoo Kenraalista ja Casanovasta yleisölle avoimessa, maksuttomassa teosesittelyssä maanantaina 29. elokuuta klo 17.30 Pengerkadun näyttämön lämpiössä.

Kenraali ja Casanova -ensi-ilta 31.8.2016 ja esitykset 22.10.2016 saakka Pengerkadun näyttämöllä (Pengerkatu 11)
Liput 17 € – 34 € (sis. palvelulumaksun)

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Eerikinkatu 2, ma-pe klo 9-18, la klo 12-18 ja Tickemaster ma-la klo 8-21, su klo 10-18, puh. 0600 10 800 (1,98 e/min pvm)
www.hkt.fi