Teatteri Telakan syyskauden 2022 pääohjelmiston uusi kantaesitys Aino kostaa saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla 13.9.2022.

Tanjalotta Räikän käsikirjoittama ja ohjaama Aino kostaa on musiikilla kyllästetty eräänlainen ”viimeinen ateria”, joka kurkistaa niihin valtavaa kostonhimoa ruokkiviin syihin, jotka joko johtavat sivilisaatiomme tuhoon.

Aino on yleisnimitys olennolle, joka etsii elintilaa tässä maailmankaikkeudessa. Tilaa, jossa jokainen voisi kohdata toisensa tasavertaisena, pelkäämättä. Aino kulkee läpi historian erilaisia muodonmuutoksia kokien, etsien turvavyöhykettä. Mutta historiallista vääryyttä oikaistessaan Aino valitsee kerta toisensa jälkeen keinokseen koston.

Maailmankaikkeus on täynnä toinen toistaan muistuttavia tarinoita, joissa ulkopuolista uhkaa on paettu vedenalaiseen maailmaan. Veden alla odottaa toinen mahdollisuus. Se voi toki olla loppu, mutta se voi myös olla jonkinlainen muodonmuutos, uusi mahdollisuus.

Tarinoissa uhkaa kokevat neidot muuttuvat lähteiksi, nymfit luonnonilmiöiksi, jotkut merenneidoiksi, meren vaahdoksi ja milloin miksikin. Kalevalan Aino ilmestyi lohena pilkkaamaan Väinämöistä, mutta kreikkalaisten ja roomalaisten vastaavissa tarinoissa sekä Artemis että Diana käyttivät muodonmuuttamisen voimaa paljon verisempien kostojen välineenä.

Viha sammuttaa myönteiset tunteet ja se sitoo paljon tarkkaavaisuutta. Pelko on kaikille olennoille yhteinen tunne, joka useimmiten liittyy ulkoisen vaaran havaitsemiseen.

Sanotaan, että ihmiskunta on kautta historiansa kiinnittänyt aivan liikaa huomiota aikaisen linnun onnekkuuteen ja liian vähän madon epäonnisuuteen. Oikeudenmukaisuutta määritellään luonnon tai lain mukaan. Mutta koska luonnolliset asiat voivat muuttua, aivan samoin voisi muuttua luonnollinen oikeudenmukaisuuskin? Ajan myötä. Ehkä.

Aino kostaa -esityksen lippujen oston yhteydessä on mahdollisuus tehdä lahjoitus John Nurmisen Säätiölle sekä Ihmisoikeusliitolle.

Esityksen musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa jouhikkotaiteilija Pekko Käppi, lavastuksesta Perttu Sinervo ja valosuunnittelusta Nadja Räikkä. Lavalla nähdään Kaisa Sarkkinen, Antti Mankonen, Pekko Käppi sekä Emmi Ranta-Ojala.