838e67a878b0d01fc7a4f97073e84c486f66800d0c81e5b7d297187b876e19e8
Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle täyttää 20 vuotta tilanteessa, jossa globaali pandemia rajoittaa kokoontumista ja matkustamista. Poikkeusaika on haastanut festivaalin etsimään ja kokeilemaan uusia taiteen tekemisen ja kokemisen muotoja. Perjantaina 20.11. käynnistyvän festivaalin juhlavuoden monimuotoinen ohjelmisto on valmistunut yli sadan taiteilijan ja ammattilaisen voimin.
Baltic Circlen kotinäyttämöllä Q-teatterilla on liki kahden kuukauden ajan toiminut kansainvälinen hautomo, jossa taiteilijat, tutkijat, aktivistit ja opiskelijat kuudesta eri maasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta, työstävät yhdessä uusia jakamisen tapoja. VeiculoSURin fokuksessa ovat digitaalisuuden potentiaali, yhteiskunnan rakenteiden ja sosiaalisten normien kyseenalaistaminen sekä erilaisten siirtymien vaikutus kehoon. Festivaalin aikana VeiculoSUR-yhteisön työskentelyyn voi tutustua Puoli-Q:n näyttämölle avautuvan digitaalisen näyttelyn, eteläisen teknologian teemaan tarkentavan esityksen ja keskustelun, elokuvanäytöksen sekä yhteisen kävelyn ja musiikkiesityksen äärellä.
Videoteos Forecasting Movements on syntynyt tarpeesta ravistella suomalaisten näyttämöiden vakiintuneita käytäntöjä. Se koostuu kahdeksasta kohtauksesta, joissa otetaan tilaa ja ehdotetaan toisenlaisia praktiikoita. Muun muassa runouden, koreografian ja musiikin keinoin ehdotuksensa antavat Ajak MajokAmira KhalifaTeo Ala-RuonaDavid Muñoz AlcántaraMaryan AbdulkarimGeoffrey EristaMario Lopes ja Miritza Lundberg. Teoksen ovat kuratoineet Giovanna Esposito Yussif ja Hanna Parry, ja sen on kuvannut Christopher L. Thomas.
Pohjat / Grounds -ääniteoksen lähtökohtana on toiminut Baltic Circlen 20-vuotinen historia. Dramaturgi Milka Luhtaniemen, kriitikko Matti Tuomelan ja äänisuunnittelija Tatu Nenosen teos palaa festivaalin juurille ja herättää keskustelua muun muassa taiteesta ja aktivismista, kollektiivisen työskentelyn ehdoista ja rytmeistä, taidemaailman rakenteista sekä saavutettavuudesta. Äänessä ovat Baltic Circlen nykyiset ja entiset festivaalijohtajat sekä joukko festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita.

Juhlavuoden kunniaksi Baltic Circle on julkaissut About Time and Love -nimisen kokoelman tekstejä, jotka neuvottelevat vuoden 2020 sosiaalisten ja ekologisten maisemien kanssa. Mukana ovat Terike HaapojaAsiya WadudAilu ValleKid KokkoKaino WennerstrandDaniel Blanga GubbayDavid Muñoz Alcántara ja HNV-kollektiivi. Maksuttoman julkaisun voi poimia mukaansa festivaalin tapahtumapaikoilta. Lukemaan kutsuu myös Baltic Circlen ja Goethe-Institut Finnlandin yhdessä kokoama Festivaalikirjasto, jossa festivaalikävijät voivat syventyä ajankohtaiseen, yhteiskuntaa ja taidetta feministisellä ja antirasistisella otteella tarkastelevaan kirjallisuuteen vaikkapa lämmittävän juoman äärellä.

Festivaalin avajaisteoksena nähdään Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään ensimmäinen yhteinen teos Life as we know it. Festivaalilla saavat ensiesityksensä Francesca Grillin ääniteos Listening to SparksTuire Tuomiston Post Corpse eli kraa kraaFelicia Honkasalon, Akuliina Niemen ja Masi Tiitan Atomin haamuNiko Hallikaisen Black Mercedes sekä Nightschool-kollektiivin nimeä kantava yön yli kestävä teos. Festivaalin viimeisenä iltana Lapinlahden rannalle sytytetään juhlatulet ja lavalle nousee rap-artisti Ailu Valle yhdessä DJ Uyarakqin kanssa.

Tänä vuonna festivaalin keskuksena toimii Lapinlahden alue ja erityisesti Venetsia-talo ympäristöineen. Tarjolla on paljon maksutonta ohjelmaa, josta osa on tarjolla myös verkossa. Baltic Circle noudattaa turvallisemman tilan periaatteita ja covid-19 -yleisöturvallisuusohjeita.

Koko festivaalin ohjelma: https://www.balticcircle.fi/ohjelmisto

MAKSUTTOMAT TAPAHTUMAT:

 • Giovanna Esposito Yussif & Hanna ParryForecasting Movements 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10
 • Tani SimbergBaltic Circlen juhlanäyttely 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10 + Lapinlahden Galleriakäytävä, Lapinlahdenpolku 8
 • Francesca GrilliListening to Sparks 20.–28.11., Lapinlahden sairaala, Lapinlahdenpolku 8
 • Milka Luhtaniemi, Matti Tuomela & Tatu NenonenPohjat / Grounds 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10, kuunneltavissa myös verkossa
 • Festivaalikirjasto 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10
 • Vuosttaš álbmogat -klubba: Ailu Valle & DJ Uyarakq 28.11. klo 20–22, Lapinlahden puisto, Fahlanderin puistokuja 10
 • David Muñoz Alcántara, Maryan Abdulkarim, Fjolla Hoxha, …VeiculoSUR ke 25.11., to 26.11. ja pe 27.11., katso tarkempi ohjelma täältä.
 • VeiculoSUR esittää: Perifericu-elokuvanäytös pe 27.11. klo 18, Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4B
MUUT ESITYKSET & ENSI-ILLAT:
 • Maija Hirvanen & Juha ValkeapääLife as we know it pe 20.11. klo 19 ja la 21.11. klo 15, Louhisali, Espoon kulttuurikeskus
 • Tuire TuomistoPost Corpse eli kraa kraa pe 20.11. klo 21, la 21.11. klo 21, ke 25.11. klo 18, to 26.11. klo 18 ja la 28.11. klo 19, Lapinlahden sairaalapuisto, Lapinlahdenpolku 8
 • Niko HallikainenBlack Mercedes pe 27.11. klo 20–01, Kultturikeskus Caisa, Kaikukatu 4 B
 • Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi & Masi TiittaAtomin haamu 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10
 • Nightschool-kollektiiviNightschool to 26.11. klo 20 ja la 28.11. klo 20, tapahtumapaikka salainen (loppuunvarattu)
Baltic Circlen liput myy Tiketti ja Q-teatteri.
Liput 0–15 €, kannatuslippu 50 €. Kaikkiin lippuihin on mahdollista lisätä viiden euron arvoinen, luonnonsuojelutyöhön ohjattava lisäosa Villi vitonen.