Päänayttämo 1

Päänayttämo 1

Tampereen Teatteri päätti tänään näytäntökautensa tyytyväisissä tunnelmissa, sillä kauden katsojamäärä nousi 7 000 katsojalla edellisvuoteen. Päättäjäisissä jaettiin useita stipendejä teatterilaisille.

Näytäntövuoden 2017–2018 aikana elokuusta toukokuun loppuun Tampereen Teatterissa oli katsojia 434 esityksessä yhteensä 121 324. Katsojamäärä nousii noin 7 000 katsojalla, sillä edellisllä kaudella 2016–2017 katsojamäärä oli 114 615. Kun taas verrataan tämän kauden lukua kahden vuoden takaiseen, on katsojamäärä noussut huikeasti yli 20 000 katsojalla.

Cats siivitti katsojamäärän nousua

Eniten katsojia keräsi odotetusti Georg Malviuksen ohjaama musikaali Cats, jonka 101 esityksessä kävi 46 193 katsojaa. Esityksen täyttöaste oli komeat 99 prosenttia. Toiseksi suosituin näytelmä oli Ilkka Remeksen sieppausdraama Musta sydän, jonka 35 esityksessä kävi 12 978 katsojaa.

Kolmannelle sijalle nousi Antti Mikkolan uudelleendramatisointi Maria Jotunin klassikosta Huojuva talo. Sen 46 esityksessä kävi 10 362 katsojaa ja täyttöaste oli huima 98 %. Neljännelle sijalle nousi Anna-Elina Lyytikäisen suurponnistus 1918 Teatteri taistelussa, jonka 19 ainutlaatuisessa esityksessä oli katsojia 8 158.

Näyttämöiden kokonaistäyttöasteet olivat kuluvalla kaudella erinomaiset: päänäyttämö 95 %, Frenckell-näyttämö 89 % ja Kulttuuriravintola Kivi 85 %.

Stipendejä teatterilaisille

Tampereen Kauppaseura jakaa vuosittain kaksi stipendiä ansioituneille näyttelijöille. Tänä vuonna stipendin saivat Markku Thure ja Pia Piltz.

Reino Bragge jakoi nyt toista kertaa Tampereen Teatterin Palvelu Oy:n lahjoittaman 2 000 euron arvoisen Teatterinjohtajan stipendin. Sen sai näyttelijä Arttu Ratinen, joka ansioitui mm. vahvassa Eeron roolissaan sukupuoliroolit kääntäneessä Huojuva talo -näytelmässä.

Torstinmäki säätiö SR jakoi stipendejä Tampereen Teatterista eläkkeelle jääneille ja vakituisella kiinnityksellä oleville näyttelijöille. Stipendin saivat Tuija Ernamo, Markku Niemelä, Vesa Veijalainen, Liisa Roine, Markku Thure, Arttu Ratinen, Kirsimarja Järvinen ja Elisa Piispanen.

Tampereen Teatterin Naisyhdistys ry jakoi puolestaan henkilökunnalle apurahoja teatterilaisten työhön liittyvään toimintaan ja ammattitaidon kehittämiseen.

Syksyllä neljä ensi-iltaa

Syyskaudella 2018 Tampereen Teatterissa nähdään neljä ensi-iltaa. Anna-Elina Lyytikäisen käsikirjoittama ja ohjaama Sylityksin saa ensi-iltansa 30. elokuuta Frenckell-näyttämöllä. Georg Malvius ohjaa Suomen kantaesityksen elokuvaklassikosta Sademies (Rain Man). Sen ensi-ilta on 7. syyskuuta päänäyttämöllä.

Miika Nousiaisen Juurihoito saa uuden komediatulkinnan Mikko Kannisen sovittamana ja ohjaamana. Ensi-ilta on 12. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä. Marika Vapaavuori tarttuu Leo Tolstoin intohimoa ja mustasukkaisuutta tihkuvaan klassikkoon Anna Karenina. Ensi-ilta on 25. lokakuuta päänäyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat musikaali Cats, komedia Ulkomaalainen, jo seitsemättä vuotta joulunäytelmä Saiturin joulu sekä musiikkiesitykset Carola – Kielletyt leikit ja Olavi Virta Electric Unplugged Valo Blues.