keisarinuudetvaatteet_kuva niskavuorennuoriemanta_kuva terijoella_kuva

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Lappeenrannan kaupunginteatteri on valinnut kevätkauden 2017 ohjelmistoonsa pääasiassa suomalaisia tekstejä eri ikäryhmille. 

Teatterin ensi-iltavuosi 2017 alkaa 12. tammikuuta H.C. Andersenin satuklassikolla Keisarin uudet vaatteet, joka esitetään suomalaisena Mikko Roihan sovituksena. Vankka klassikko ja eräs eniten esitetyistä kotimaisista klassikoista, Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä jatkaa juhlintaa suurella näyttämöllä tammikuun lopulla. Maaliskuussa kantaesitykseksi valmistuu Helena Anttosen Terijoella, näytelmä täysihoitolan työntekijöistä ja asukkaista vuonna 1933. 

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa syksyltä 2016 loppukevääseen 2017 ulottuva näytelmien sarja kuvaa suomalaisuutta ja suomalaisten koko kirjoa elämänmakuisesti. 

– Itsenäisyyden juhlinta alkoi jo tänä syksynä Kuin ensimmäistä päivää ja Jonni -näytelmillä, jotka molemmat ovat kotimaisia tekstejä. Näytelmät kertovat mielenkiintoisista näkökulmista ja ihmisläheisesti meistä suomalaisista, kertoo teatterinjohtaja Timo Sokura

Jonni Myyrästä kertova urheilukomedia jatkaa teatterin ohjelmistossa helmikuulle asti. Toinen syyskaudelta jatkava esitys, Juice Leskisen suomentama revyy Halua mut hiukan viihdyttää pienellä näyttämöllä tammikuun puoliväliin saakka. Loppukeväällä, toukokuussa suurella näyttämöllä nautitaan vielä suomalaisesta musiikista, kun yhteistyössä Lappeenrannan lukioteatterin kanssa valmistuu musikaali Nahkatakkinen tyttö. Näytelmä perustuu Dingon musiikkiin. 

Kevätkauden näytöskalenteriin on järjestetty myös tuoksuttomia näytöksiä kolmeen näytelmään. Jonnin tuoksuttomat näytökset ovat helmikuussa 3.2. klo 19 ja 16.2. klo 14. Niskavuoren nuoren emännän kaksi tuoksutonta näytöstä nähdään 24.2. klo 19 ja 11.3. klo 13 sekä Terijoella-näytelmän tuoksuttomat näytökset huhti-toukokuussa 20.4. klo 14 ja 3.5. klo 19. 

Teatterin omaa tuotantoa täydentävät lukuisat vierailuesitykset. Suurella näyttämöllä nähdään talven ja kevään aikana Saikkua, kiitos 21.2., Kiviä taskussa 13.3. ja 14.3. sekä Terapian tarpeessa 24.4. Pienellä näyttämöllä vierailevat Mielensäpahoittaja 24.3. ja 25.3., Kaj Chydeniuksen Männikkömetsät-konsertti 29.3., Juhlan jälkeen 7.4. sekä Red Nose Companyn Punainen viiva 20.4. ja 21.4. 

Talvi-kevätohjelmiston kausiesite on jakelussa viikolla 47. Painetun esitteen voi noutaa muun muassa teatterin ovilipunmyynnistä ja asiakaspalvelukeskus Winkistä sekä pääkirjastolta, museoilta sekä IsoKristiinassa sijaitsevasta Matkailuinfosta. Lisätietoa ohjelmistosta, esityspäivistä ja teatterista on luettavissa verkkosivuilla www.lprteatteri.fi. Lappeenrannan kaupunginteatteri näkyy ja kuuluu myös facebookissa. Ajankohtaisia teatterikuulumisia voi seurata somessa hashtagilla #lprteatteri. 

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-illat kevätkaudella 2017 

Hans Christian Andersen – Mikko Roiha
KEISARIN UUDET VAATTEET

Ensipäivä torstaina 12.1.2017 Pienellä näyttämöllä 

Ohjaus Timo Sokura, rooleissa Jarno Kolehmainen 

Hilpeä satuklassikko yhdelle moni-ilmeiselle näyttelijälle ja sovituskopille. 

Olipa kerran eräässä maassa turhamainen keisari, joka rakasti vaatteita. Hänellä oli paljon hienoja ja kalliita pukuja, joita hän vaihtoi jatkuvasti. 

Eräänä päivänä sai kaupungin kankuri ajatuksen pilailla keisarin kustannuksella. Kankuri lupasi tehdä uutta pukua varten harvinaisen kaunista kangasta. Tästä kankaasta valmistetuissa keisarin vaatteissa oli lisäksi taika, että ne näkyivät vain viisaille ja älykkäille ihmisille. Siinäpä vasta vaatteet! Ajatteli keisari ja tilasi uutta kangasta upeaan pukuunsa… 

 

Hella Wuolijoki
NISKAVUOREN NUORI EMÄNTÄ 

Ensi-ilta lauantaina 21.1.2017 Suurella näyttämöllä 

ohjaus Iiris Rannio, lavastus ja puvut Samuli Halla, päärooleissa Sanna Kemppainen, Seppo Merviä ja Aija Pahkala 

Väkevä kertomus rakkauden ja velvollisuuden ristiriidasta. 

Kun Loviisa tulee nuoreksi emännäksi Niskavuoren taloon, hän palvoo miestään. Juhani on niin paljon vahvempi ja viisaampi kuin muut miehet, hänestä voi tulla jopa valtiopäivämies! Mies on komea, suku on komea, ja Loviisan myötäjäisten avulla talokin saadaan kohennettua yhä komeammaksi. 

Eräänä myrsky-yönä kaikki kuitenkin muuttuu. Loviisa saa tietää Juhanin tarkasti varjellusta salaisuudesta, Malviinasta. Koettelemusten myötä nöyrä ja kiltti nuori emäntä kasvaa lopulta Niskavuoren talon todelliseksi emännäksi. 

Niskavuorelaisten lisäksi tarina tuo katsottavaksemme suomalaisia laidasta laitaan. On talon palkollisia, kylän köyhiä ja pitäjän tärkeitä henkilöitä. Omaa osaansa onnesta ja oikeudesta toivoo jokainen. Näyttämöllä nähdään miltei kaikki talon näyttelijät ja avustajia. Tapahtumia siivittää elävä musiikki. 

Helena Anttonen
TERIJOELLA 

Kantaesitys lauantaina 25.3.2017 Suurella näyttämöllä 

Tervetuloa Pohjolan Rivieralle! 

Eletään kesää 1933. Eksoottinen rajaseutu kiehtoo ja pitsihuvilat täyttyvät matkailijoista. 

Leskirouva Alman pensionaatissa niin kesävieraat kuin paikkakuntalaiset elävät saman katon alla, verannoilla ja rannalla. Toiset viettävät lomaa, toiset elävät arkea, mutta kesäpäiviin ja -öihin kätkeytyy myös salaisuuksia ja elämän suuria käännekohtia. 

Yhdelläkään menetetyn Karjalan paikkakunnalla ei ole nimessään niin paratiisillista kaikua kuin Terijoella. Terijoen löysivät 1800-luvun lopulla rikkaat venäläiset, jotka rakennuttivat rannalle yli 10 000 datshaa eli huvilaa. Suomen itsenäistyttyä Terijoki jäi rajan tälle puolen, datshat tyhjenivät ja kukoistava palveluelinkeino loppui. 

Suomalaiset keksivät Terijoen 1930-luvulla ja matkailu elpyi. Varsinkin taiteilijat hakeutuivat lomanviettoon edullisiin huviloihin ja täysihoitoloihin. Näistä Terijoen kesistä on kirjoitettu paljon kultareunaisia muistelmia, vähemmän on tutkimustietoa seudun luonteesta kahden kulttuurin välissä. Paikkakunnan joustavaa moni-ilmeisyyttä alettiin 1930-luvulla hävittää ja korvata kansallisella politiikalla. Terijoesta tuli kahden maailman raja. 

 

Yhteistyössä Lappeenrannan lukioteatteri
NAHKATAKKINEN TYTTÖ 

Ensi-ilta torstaina 11.5.2017 Suurella näyttämöllä 

käsikirjoitus Hanna Suutela, Matti Suomela, Kari Jagt, musiikki Dingo, ohjaus Marika Kesseli, musiikin johto Lea Kaijansinkko, koreografia Netta Salonsaari, skenografia Anu Huttunen 

Sifonkihuivia tarvitaan taas! 

Dingon musiikki 80-luvulta yhdistyy tarinaan, jossa 2010-luvun nuoret lähtevät mökkireissulle viikonlopuksi. Vanhemmat eivät ihastu ajatuksesta, joten autioituneelle mökille lähdetään salaa. Mutta keitä matkalla on ylipäätään mukana ja miksi mökillä tapahtuu kummallisia? Nahkatakkisen tytön show ei jatka kulkuaan ennen kuin menneisyyden aaveet on kohdattu. 

Suomalaisessa täysverisessä nuorisomusikaalissa lavan valloittavat nuoret lukiolaiset ja kaupunginteatterin ammattilaiset.